FÖRETAGANDE. Att arbeta mot deadline är vardagsmat för frilansare – du får en spec, när det ska vara klart och förhoppningsvis ett schysst arvode. Men vad gör deadlinen med oss? Rätt mycket skulle jag säga. Efter att ha läst 4 timmars arbetsvecka fastnade jag för hur författaren beskrev en deadlines för- och nackdelar. Och såg också ett deadlinemönster som jag själv lätt faller för.

Min tanke: ju längre deadline desto sämre egentligen. För jag jobbar som bäst och effektivast när det är skarpt läge. Sinnena skärps och jag gör det som är mest nödvändigt. Struntsaker sorteras bort och jag ser klarare. Men får jag en längre deadline så marineras jobbet för länge – och det finns risk att tvivel odlas fram – inte bra. Som skribent arbetar jag förstås mycket med text, och trust me: det går verkligen att snöa in på formuleringar in i absurdum. Din första tanke är ofta den bästa, med få revideringar. Att börja gräva för mycket i texten är inte bara tidsödande utan rentav en risk för försämring.

Lösning: sätt en egen, snävare deadline (om du inte redan fått det av jobbet eller uppdragsgivaren) – och kör på det istället.

Vad gör deadline med dig?