Oro och inre stress kom förbi. Dagen D. Inskolningstider och jag står handfallen, när jag kanske ska vara som starkast. Det var bra att vi båda var med första dagen. För det blev också så att maken tar resten. Det funkade inte för mig. Förändringar är inte min starkaste gren. Och jag vill mest av allt att Lilleman ska få den tryggaste av inskolningar. Så är det. Det blev en hemmadag med jobbpyssel, packning och ringsignalen påslagen på mobilen. Tänk att vi flyttar nästa vecka. Det känns oerhört på ett sätt, och alldeles naturligt på ett annat. Vi vill båda bo i hus, och nu blev det så. Men återigen: förändringens vindar kan blåsa lite väl hårt ibland.

Bild på EnEmilia vid havet + barn. Inlägg om oro och inre stress

Oro och inre stress – så kan man hantera den

Acceptans. Det här är en svår sak att göra, men man behöver förstå skillnaden: att acceptera handlar inte om att gilla läget. Du behöver inte tycka om situationen, men du kan acceptera den. Jag kan varmt rekommendera boken Att leva ett liv, inte vinna ett krig, om acceptans av Anna Kåver.

Känna. Det där svåra ibland. Men fasiken, det är rätt bra att hantera oro med att känna. Fråga sig: vad känner jag? Jag har nyligen börjat öva på just det.

Lösa oron (om det går). I mitt fall var det att lägga inskolningen i min mans trygga famn. Ibland behöver man ta hjälp, och det är ok. Det är också rätt skönt att resonera med någon. Lätta på hjärtat. Lite så.

bild på väg till stranden. Inlägg om oro och inre stress

Meditation. Jag tror jag nämner meditation i typ varje inlägg jag skriver. Oh well. Men sanningen är att det är sant. Inte för alla, men för mig. Och kanske för dig? Idag mediterade jag fem minuter, bara för att trycket över bröstet var för stort. Andningen hjälpte mig att späda ut oron. Läs gärna Meditera. Små korta stunder för dig. Bara dig.

Läsa om hur någon annan hanterar sin oro. Jag sökte på “oro” hos en av mina nya favoritbloggar Lugnochfin – och fann till min glädje det här inlägget: Jag vill inte bli rik. Det passade som hand i handske då jag haft några oroliga tankar kring mitt företagande. Och inläggets resonemang skriver jag under på – läs det gärna! Här en rad om stålars.

Hur mycket pengar jag haft på kontot har haft lite eller ingen påverkan på hur lycklig jag varit. Har jag mer pengar så köper jag lite mer saker. Det är typ det. Betyder inte att jag automatiskt mår bättre. – Louise Stigell på lugnochfin.se

Träna. Typ medicin mot allsköns oro. Det enda kruxet: få ändan ur vagnen. Idag lyckades jag inte med det, eftersom jag var fast besluten att packa järnet. Jag tror jag är i behov av ett rejält håll käften pass, men just idag är min motivation rätt låg.

Var snäll mot dig själv. Oro blir inte bättre av självförebråelser. Så gör schyssta grejer – var din bästa vän. Mitt recept just nu: köpa snordyr glass (och äta den), lyssna på Melissa Horn, slösurfa extra mycket osv.

Din oroshantering – hur fungerar den?

Ps. Jag fick höra att Freud tyckte att terapi ska handla om att reducera neurotiskt lidande till vanligt lidande. Bara en sån sak.