Jag smygstartar.* (läs nedan).

Nedan följer en guide på saker som fungerar för mig – alltså hur jag gör för att få pengarna att rulla in i företaget på ett kontrollerat sätt. För mig har överblicken och kontrollen viktiga funktioner. Jag vet vad jag ska göra, och jag känner mig superlugn när jag ser att budgeten går ihop. Häng med!

Och: jag är jättenyfiken på hur andra gör – så berätta gärna!

Egenföretagare steg 1.

Din budget ger dig dina ramar!

Det absolut bästa sättet att starta igång hösten för mig är att få en överblick över ekonomin. Jag har en budget, som jag följer slaviskt. Varför? Jo, den berättar för mig hur mycket jag ska sälja in för, månad för månad. Mitt excelark används flitigt: ligger jag över eller under budget? Älskar att ligga över – förstås! Då kan jag ta det lite lugnare med säljet och fokusera på produktion.

Hur gjorde jag min budget? Jag räknade med att jag fakturerar under elva månader – lite försvinner i december (ofta brukar jag skippa att fakturera över årsskiftet för att göra redovisningen enkel) och sedan är jag också ledig under sommaren (det visade sig också att jag hade föräldradagar kvar, så det blev en lång ledighet denna sommar). Sen funderade jag över hur mycket som jag behöver få in för att gå runt, samt kunna lägga på sparande. Den summan delat på elva månader: så mycket ska jag dra in!

Eftersom jag hade ett bra första halvår, så låg jag nästan två månader över budget, det vill säga jag hade sålt betydligt mer än vad jag hade “krav” på mig. Dels berodde det på ett större frilansjobb som sträcker sig över flera månader och dels har jag varit flitig på säljbiten.

Läs gärna: När du startar eget – börja med sälj (råd på vägen).

Egenföretagare steg 2.

Översätta dina budgetmål till konkreta förslag (som du ska sälja in).

Låt oss säga att jag ska sälja för 30 000 kr + moms per månad, vad innebär det i reda uppdrag. Min produkt/tjänst är att jag säljer mina timmar eller paketpris när jag skriver artiklar. Då översätter jag att jag, som exempel,  ska sälja tre paketerade artiklar à 10 000 kr + moms. Och så kör jag på det.

egenföretagare 1 bild på kalender
Stora säljveckan närmar sig!

Egenföretagare steg 3.

Sätt en planering för kontakt och peppra på med sälj.

Du vet vad du ska dra in. Du har paketerat. Planera in i kalendern: datum då du ska kontakta din kund. I mitt fall kan det ta upp till tre veckor innan beslut tas – så jag säljer in för nästan dubbelt så mycket som jag budgeterar för – dvs försök att sälja in för 60 000 kr + moms: 6 paketerade idéer (som exempel). Ja, och det är ju så att det kommer “nej tack” på vägen – så sprid dina risker.

Jag använder mig av ett excelark där kontakt skrivs in, och även datum för uppföljning.

Missförstånd?

“Åh vad många uppdrag du får”.

Nja. Jag skulle säga att jag säljer in 80% av mina uppdrag.

Men – det gäller också att hitta det som fungerar för dig – så jag bugar mig ödmjukt när till exempel Ann-Sofie Forsmark skriver följande på sin företagsblogg, på temat sälj.

“Sälja” låter jättejobbigt i mina öron. Att ta kontakt med någon för att försöka sälja in något, ännu jobbigare. Jag visste att jag aldrig skulle trivas med att höra av mig hit och dit genom så kallad cold call selling och har tagit en annan approach som hittills har fungerat jättebra. Inom ultralöpningen pratar en av mina gurus Tim Waggoner om att ibland låta träningen komma till dig. Alltså att inte pusha på utan att göra det du ska och låta förbättringarna komma. Jag tänker lite likadant fast med det jag vill förmedla. Det här är inte att likställa med att sätta sig med benen i kors och vänta på uppdrag. No no. Men att göra det du gör, gör det så jäkla bra du bara kan, ge det lilla extra och sen berätta om vad du gjort i de kanaler där du tror det kan finnas andra som kan ha nytta av det. Berätta om något man gjort och inte bara om vad man vill göra.

För dig som vill veta vad EnEmilia gör

Det är lätt att glömma, att många nya personer tittar in på bloggen – så här kommer vidare läsning för den som undrar vad jag gör i min verksamhet.

Om EnEmilia – lite om bloggen.

Mina tidigare jobb – memory lane

Ett drömjobb: moderator för Pratbubblan på Allt för hälsan

“Hur blev du frilansjournalist?”

Frilansjobb “Hälsomaten som gjorde mig sjuk”

* Smygstarta – vad innebär det egentligen? Jag har lilleman en vecka till, det är vi två mot världen (maken arbetar) och jag är pepp till tusen. Vi har himla kul, men det är också en utmaning för mig. Hur då? Det handlar främst om det här med uppmärksamheten. Jag vill vara där, men min hjärna har en historia av att lätt tröttas ut. Så på det sättet kallar jag det för utmaning. Vi kan väl avslöja att jag behöver eftermiddagsvilan minst lika mycket som lilleman.