Posts on October 2024

En mitt-i-natten fundering

Är du en sådan som inte kan sova? Som tänker bättre på natten? I natt är jag en exakt en sådan person.

Men. Det får vara så. Just nu. Här kommer en liten tacksamhetslista, och du får gärna bidra med din egen. Om du vill.

Tacksamhetslistans innehåll: senaste dygnets bravader. Då kör vi!

Tack för att….

1. Jag kan läsa, ibland kort, ibland längre. Just nu Philip Bäckmos pocket: Konsten att ha en god relation till sig själv (2021).

2. Min familj och vänner. 100%.

3. Godis. Typ engelsk konfekt. Och allt med choklad. Och te. Och kaffe.

4. Kylan. Älskar höst. Och låtar av Melissa Horn. På repeat.

5. Skrivglädje.

Berätta du? Har du något där i hjärtat?

Kram

Emilia 

Trendspaning inför 2025 – Emilia tipsar!

Det har väl inte undgått NÅGON att det här året varit omvälvande, 2024. Eller? Här kommer min trendspaning inför kommande år, med start redan i oktober. Ett 100 % icke-kommersiellt inlägg som jag hoppas att du orkar läsa <3. Däremot länkar jag nedan till några artiklar som jag skrivit för tidningen Hälsa, vilket varit arvoderade uppdrag. Se mer längre ned i inlägget.

Först en inledning:

Krig, klimatångest, inflation, oro och inte minst åren innan dess: pandemi, restriktioner. Sorg, rädsla. Jag slutade gråta i somras för en stund. Inga tårar kvar. Det gör ont, det gör ont som någon sjöng en gång. Trots tårar som hoppas jag på bättre tider. Och jag ser en horisont. Följ med mig. Men kanske viktigast av allt: jag vill veta mer från dig: vad tänker du om framtiden?

2025 – jag tror detta

Vi börjar med hoppet.

  • Vi kommer läsa fler böcker och låta skärmen vara ännu mer. Tack Anders Hansen för dina tidigare böcker som jag läst. Du sa en gång att Hjärnstark är en bok om hjärnan. Jag ville inte hålla med. För mig handlade boken om motivation. Motivation till rörelse. Fysisk aktivitet. Den trenden håller sig fortfarande.

  • Vi kommer lyssna på musik lika mycket nu som då, men det är nu klassikerna kommer tillbaka. Både svenska och utländska. Ungefär så som sker i programmet Så mycket bättre. Eller nej nu har jag fel. PRECIS så. Jag minns första gången jag hörde Parklands (länk till TV 4 Play) med Melissa Horn, kan det ha varit hennes första engelska tolkning?

  • Vi kommer samarbeta mer och bättre. Både med hjälp av AI, men inte bara AI. Vi kommer faktiskt backa ordentligt och gå bort från tekniken, och rakt in i våra närmaste relationer. Jag måste nämna en AI-guru som jag har: Paulina Modlitba. Hon har inspirerat mig att tänka smart kring AI. Hon har också ställt sig frågan kring hur vi ska använda AI, bland annat på Nyhetsmorgon på TV 4.

Hoppet avklarat. Och det jobbiga?

Och till sist?

Jag vill att 2025 ska bli bättre än 2024. Berätta gärna om vad du drömmer om?

Kram

Emilia

Det ska inte vara lätt…men…går det att lösa?

Tiden går. Ska livet består. Om klimatkrisen

#lite reklam för egen verksamhet#

Går världen som tåget? Inga uppoffringar?

Nej (irriterad). Här ska minsann inte förändras någonting. Vi pratar som om ingenting, och blir det klimatprat, då vänder vi bort blicken, tittar upp mot skyn och frågar om vädret. Det är vanligt att göra precis så. Inte bara i klimatfrågan.

Igår kväll föreläste jag på Ekonomiska Muséet i Stockholm och fick en massa bra frågor att fundera på. Men det blev extra svårt. Jag är ingen politiker. Jag är ekonom och författare. Men med åsikter såklart.

“Fundera på? Berätta mer… vad menar du?”

Jag skriver ”fundera på” eftersom vi i dagsläget, 2024, fortfarande är sjukt oense. Om lösningen. För klimatkrisen. SJUKT. OENSE. (och i andra frågor med, minst sagt…)

Jag känner flera saker medan jag funderar:

Maktlöshet, hopp som sinar eller när jag tänker på orättvisor och dem finns det gott om. Eller när jag hör mumbo jumbo på radion där det hänvisas, klimatfrågan alltså, till att den tillhör någon annan. ”någon annans problem” eller ”not in my backyard” (Tack Erik Bengtson, Maria Wolrath Söderberg, Nina Wormbs m fl på Södertörns Högskola).

Och ett boktips till dig som vill förstå varför det finns hinder för omställning. ”Ursäkta mig” (länk till prisjakt)– älskar när forskare paketerar det på ett enkelt vis. Det gör att den här ibland lite trötta hjärnan kan andas mellan varven! Rekommenderar! Jag vågar också påstå att det kan vara värt att läsa min bok Klimatglädje, men den är från 2019 (finns på flera bibliotek).

Leder klimatkrisen till konsekvenser?

JA. Det är en ”no-brainer”.

Det har vi bevis för. Japp! Faktiska bevis.

Med det sagt, så betyder det inte att vi löser klimatfrågan på en akademisk kvart. Men det finns bevis som borde göra det möjligt att skapa vilja. Viljan till förändring.

Beviset är: forskning.

Sammanställd sedan LÄNGE. Fråga Johan Rockström. Men fråga också dina barn, om du har några. Vad känner de? Inför klimatet, kriget eller det som sker i världen just nu. Min känsla säger mig att vi är MÅNGA som oroar oss just nu.

Do it! Gör det bara – ropa på hjälp när du behöver, för jag orkar inte skrika själv. Faktum är att i somras slutade jag gråta över klimatet. Kriget. Det tog bara totalt stopp.

Hur känner du?

Tack för att du läser,

Emilia

Läs gärna fler inlägg på temat, till exempel

  1. Hur jag började bry mig om klimatet
  2. Varför jag inte vill arbeta för mycket
  3. Det här är Om mig (kommer så småningom uppdateras inför 2025)

Ett alldeles underbart begrepp: DECORUM

bild på natur

Inlägget innehåller reklam för egen verksamhet. Se mer info längst ned!

Vi är inne i oktober. Vad hände med tiden egentligen, sommaren försvann liksom? Det får jag återkomma till. Men det blir ett senare inlägg…

Jag fick tips om en alldeles färsk podd, som heter Klädindustrins retorik. Och helt plötsligt vaknade min nyfikenhet till liv igen. Decorum. Ett första poddavsnitt som handlar om det jag är mest intresserad av just nu: retorik: konsten att… föra sig? Utöver det ligger filosofi på önskelistan om jag skulle våga mig på att plugga igen.

Vad är grejen med ”klädindustrin”?

Ni som följt mig ett tag vet ju om att mitt intresse för klimatfrågan är stort. Det är ingen hemlighet. Den vaknade till liv tack vare Greta Thunberg och även andra viktiga personer: Esmeralda, Andreas och många fler, som gör allt i sin makt för att vända situationen. Vi är i ett akut läge nu. NU, inte sen.

Klädindustrin är inte min starkaste gren. Den har varit, när jag var yngre och ville passa in. Det pratas det också om på ett väldigt intressant via poddavsnittet, som du hittar här.

Podden tar upp ämnet identitet. Att höra till. Mode. Socialt tryck. Normer. I många år ville jag vara ”snygg”. Inget konstigt alls. Men för mig innebar det en stress. Jag var minst sagt utanför. Har du också känt något liknande?

Problemet, där jag också tror många kan känna igen sig, är att alla har inte råd att vara snygga. Det är en fråga om ekonomi, kapitalism, politik, prissättning etc. Det var därför jag började med köpstopp som sedan ledde till köpfrihet. Den friheten har betytt otroligt mycket för mig.

Decorum – ett förhållningssätt?

Decorum? Jag googlade på och fick upp följande: decorum är lika med ”anständighet”. Och kopplade det samman med grön marknadsföring (jag har pluggat marknadsföring en gång i tiden). Begreppen greenwashing och green hushing problematiserades och jag drar slutsatsen, tillsammans med många andra (hoppas jag!), att de företag som har möjlighet ska bete sig anständigt. Det är inte lätt. Men det går. Det måste gå.

Lyssna på podden!

Reklam, så här i senaste laget: Den 9 oktober håller jag föreläsning på Ekonomiska Muséet i Stockholm. Kanske vill du komma? Kika här!

Tack för att just du läser.

/ Emilia