Köpfritt 2024 närmar sig med stormsteg, och det är nu jag brukar tipsa om att se över sin ekonomi och sätta en plan för nästa år. Det går också bra att göra det i mellandagarna och jag kan redan nu tipsa om den live som jag kommer hålla den 28 december klockan 19.00 – du behöver vara medlem i gruppen Köpfritt år 2024 (fd 2023).

Just nu håller jag på att sammanställa vad mina pengar gått till under 2023, alltså innevarande år och jag kommer så småningom att dela med mig av det. Ett köpfritt år behöver inte innebära att man helt stänger plånboken. Jag använder till exempel kollektivtrafiken mycket och bara den låg på ca 500 kronor per månad (i snitt). Sen har mitt fika-konto gått bananas för 2023, det ska ni få veta mer om när det inlägget (om hur det gått 2023) är klart. Men hur resonerade jag då 2023 – här kan du läsa om mina 7 regler. Jag kan konstatera att jag fikat minst två gånger per vecka.

2023 Fika eller restaurang: 1-2 gånger i veckan. Här kanske det kommer en modifiering som innebär mer sällan, men det beror lite på hur mina inkomster kommer att se ut under 2023.

Men! Det jag då inte visste var att jag hade en behandling som skulle äga rum en gång i veckan, så jag åkte alltså in en extra gång per vecka, och brukade efteråt gå och jobba på café. Eftersom jag inte har eget kontor i mitt företag så blir det ofta andra ställen. Men! Jag har kommit på en alldeles utmärkt idé till köpstoppet 2024. Du kan läsa om det här nedan.

regler köpstopp 2024

Regler köpstopp 2024

#1 Inga kläder eller prylar – det här är SÅ intressant. Det enda jag har köpt under 2023 var tre par strumpor till mig och sedan stressköpte jag två pyjamasbyxor till min man (han önskade sig det och hade jag varit lite klok så hade jag letat pre-loved i god tid. Men näpp! så det blev nyproducerat).

Den här regeln: “inga nya kläder och prylar” har hängt med sedan 2016. Det är den punkten jag är allra bäst på. Och varför då. För att klädindustrin ser ut som den gör (bläddra ner så kan du läsa om textilier). Men second hand då? Alltså. Jag ärvde massa kläder från min svärmor, jag har förmodligen kläder som räcker hela livet. Två gånger har jag lagat hennes fantastiska vinterjacka som jag verkligen tycker om.

Om jag någonsin blir sugen tänker jag ta del av en vandrande kasse, eller låna/byta med någon. Köpa kläder kan jag tänka mig från Stadsmissionen second hand som finns i Handen.

Undantag från mina regler köpstopp 2024: behöver se om jag kan laga mina vandringsskor, det ser inte så hoppfullt ut, men jag vill testa och se om en skomakare kan trolla! Annars: ett par pre-loved vandringsdojor. Jag går ungefär en mil om dagen.

hällmarksslingan blåbär tyresta
Att gå är helt gratis

#2 Fika/restaurang max två gånger per månad. För att köpstoppet ska vara utmanande så tar jag den punkten som inte gick så bra förra året. Obs! Jag har inga problem med att jag fikade mer än jag tänkt, det fanns anledningar och jag behövde lite friare svängar under 2023, it´s ok! Hela grejen med köpstopp är att vi ska ha det kul på vägen! Så hur får jag det? Jag är en matsäcks-drottning så jag tänker följande: att jag tar med mig egen kaffetermos och fikabröd hemifrån (som jag bakat) och så börjar jag hälsa på olika bibliotek i Stockholmsregionen när jag ändå är inne i stan. Är det något jag verkligen uppskattar så är det trevliga bibliotek. Och mitt jobb följer alltid med mig (dator + mobil). Har du något bibliotek du vill tipsa om i Stockholm?

#3 En onlinetjänst i månaden. Vi har netflix men det är mest min som nyttjar det. Jag brukar haka på Spotify när de har erbjudande på tre månader för ett pris som matchar min plånbok. Sen har jag även använt yogatjänsten Yogobe. Men märkte nu att jag inte använde den i så stor utsträckning som jag hade tänkt mig.

Flexibilitet – rikta sina kronor rätt

Så, en liten utmaning där med att ordna min egen fika – det känns gott i magen. Men vad kommer jag lägga pengar på under 2024? Det brukade jag skriva in i mina regler, men nu väljer jag att separat skriva ned dessa poster. Som vanligt beror det lite på hur mycket jag kommer dra in under 2024 men jag har rätt goda förutsättningar eftersom jag mår mycket bättre (har haft tuffa år 2021-2023) och ser möjligheter för mitt frilansande. Men på min önskelista:

#1 Upplevelser och byte av miljö. Jag vill gärna kombinera lite nytta med nöje. Och nya miljöer gör bra saker för min hälsa. Nu i början på det nya året, i januari, tänkte jag ta en konferens med mig själv som gäst. I mars planerar podd-duon bakom Bortom ekorrhjulet ett event med lite yoga och annat skoj, så dit vill jag åka. Plus att få träffa bästa Katta och hennes nya kollega Lotta. I sommar hoppas jag på något yoga-relaterat över några dagar. Hösten 2024 håller jag lite öppen då jag kommer ha en del att göra med mitt senaste skrivprojekt (det kommer jag berätta om lite längre fram). I jobbet kommer jag åka en del tåg och besöka platser runt om i Sverige, så vissa upplevelser kommer vara relaterade till mitt jobb (lyxens lyx).

stress behandling trådgårdsterapi rehabträdgård alnarp 5
Se något nytt

#2 Träning & yoga. Jag tränar sedan några veckor tillbaka med en PT, för att stärka kroppen efter min sjukdomsperiod. Hon håller också gruppträning. Jag vill fortsätta efter nyår, exakt i vilken form får jag se och räkna på. Det har varit så fint att ge kroppen detta. Och att ibland yoga spontant på någon klass som verkar lockande ligger också i potten för 2024.

#3 Hudvård, schampoo & ljus. Jag har under dessa 8 år med köpfritt gjort avsteg och då och då köpt hudvård eller smink. Nu sminkar jag mig rätt sällan, men ändå. Att köpa den här typen av produkter har en liten regel: den tidigare hudvården/sminket/schampoot ska vara slut. Jag har under åren insett att den här kategorin ger mig glädje. Jag skrev också in “ljus”. Och jag har börjat använda ljus i mitt sovrum varje kväll och även ibland på dagen. Det lugnar mig och skapar en fin miljö. Jag klipper mig en gång per år, men vi får se hur det blir i år, då min fina M inte är i Sverige i skrivande stund.

#4 Presenter. Jag tänker att lagom är bäst & framför allt: något som personen får nytta av. Därför tycker jag att ätbara presenter är något bra. Eller böcker.

#5 Glasögon. Jag lyckades sätta mig på mina fina glasögon från 2017, men de var slitna och jag behöver gå till optikern. Så vi får se vad det blir för några denna gång. Har hittat en outlet med begagnade bågar, så den ska jag och min kompis A gå till.

#6 Böcker. Jag köper ibland böcker då jag vill stödja andra författare. Under 2023 köpte jag boken av @korsdragspoesi Till dig som famlar. Jag hoppas kunna blogga om den boken snart. Annars är jag flitig biblioteksbesökare (ja det har du nog redan fattat!). Något som jag köper varje år är en almanacka, analog. Jag har lite speciella krav på hur den ska se ut. Hittade helt rätt kan jag säga: det blir ett blått år!

regler köpstopp 2024
Hellre tomma blad, än fulla.

Jag tror jag täckt det mesta. Berätta gärna om dina regler köpstopp 2024! Det här inlägget kommer också i gruppen på Facebook, där är det enkelt att kommunicera.

Tack för att du läser/

Emilia