Funderar du på regler köpstopp 2023? Det är dags att sätta dem i god tid! Sisådär en vecka innan det nya året är här kan vara lämpligt. Kom ihåg att försöka luta dig in via lust och nyfikenhet. Det går förstås att se på köpstopp på olika sätt. Jag kommer nedan berätta om varför mitt 2023 skiljer sig från tidigare år. Men först: förberedelser!

Emilia regler köpstopp 2023 inspiration

Förberedelser för att sätta regler köpstopp 2023.

  1. Inventera ditt bankutdrag för gångna året – vad gick stålarna till? Ser du några mönster? Jag tittade lite på mitt bankutdrag och det som skett under 2022 är följande: jag köper fika cirka en gång i veckan, kan variera från 35 kronor och upp emot 200 kronor (och det helt enligt regler från 2022).

    Sen har jag köpt barnkläder från Facebook Market. Jag har även sålt en del själv (pengar in!). Därutöver fick jag möjlighet att sätta ihop en goodiebag till ett företags medarbetare, där jag skulle hålla en workshop på temat mikrovanor. Så jag fick shoppa men inte till mig själv (det blev som ett utlägg eftersom jag sen fick tillbaka pengarna).

    Sen har det varit en del upplevelser, till exempel så gick vi på Naturhistoriska och såg en film på Cosmonova. Själv har jag gått och sett Melissa Horn och Kay Pollak (här kan du läsa recensionen av hans bok Ett bättre liv). Varje månad dras mobilen 169 kronor. Sen har jag min webb som kostar en liten slant, samt även Canva där jag redigerar bilder och presentationer. Men det är mer kopplat till mitt eget företag.

    Jag betalar varje månad till Stadsmissionen, 200 kronor per månad under 2022. Sen har jag ibland gjort engångsinsättningar till olika insatser i samhället, bland annat till Auroramålet (som stämmer staten för bristande politik kring klimatfrågan). Under vissa månader under året har jag betalat för yoga, men det är också enligt mina regler 2022.

    Varje vecka har jag använt kollektivtrafiken, vilket gör att det dras pengar för biljett. Men det är ju inga konstigheter. Vid något tillfälle har jag köpt mig lite hudvård, det efter att mina krämer tagit slut. Så sammantaget: jag är nöjd med årets utlägg, inga direkta överraskningar.
  2. Kolla upp om du kan göra köpstoppet tillsammans med någon annan? Ett tips är förstås gruppen på Facebook. Att bolla med andra är guld värt!
  3. Bestäm hur långt ditt köpstopp ska vara, kanske det inte blir ett helt år till en början? Själv gjorde jag ett tre-månaders-köpstopp under 2015, för att sen satsa 2016.
Regler köpstopp 2023 - att inte slänga mat
En aspekt i köpstoppet handlar också om att vara snäll mot planeten i stort. Att inte slänga mat (pengar!) i sopsäcken är en bra inställning.

Mina regler 2023

  1. Inga nya kläder eller prylar – den här regeln hänger med sedan 2016. Jag har vid några tillfällen gått utanför min intention men i det stora hela: nada! Om jag skulle behöva något i klädväg: begagnat! Jag har ärvt en del kläder från min svärmor och nu senast hittade jag en fantastisk ulltröja som är min mans och som jag numera lever i!
  2. Fika eller restaurang: 1-2 gånger i veckan. Här kanske det kommer en modifiering som innebär mer sällan, men det beror lite på hur mina inkomster kommer att se ut under 2023.
  3. Presenter: ätbara sådana. Det är så mycket trevligare att få något som faktiskt snabbt går att använda.
  4. Hudvård: när det tar slut här hemma, då är det okej att köpa nytt. Den här punkten är speciell, jag har alltid tyckt om hudvård och krämer, men också insett att jag sällan använder upp allt. Less is more!
  5. Kläder till barnet: det är vår gemensamma utgift (min och min mans) och jag håller koll på andrahandsmarknaden. I år har det blivit skor och regnunderställ och lite annat. Vi fixade även ett par jättefina orienteringsskor (typ nyskick men beggat). Han växer!
  6. En onlinetjänst åt gången. Just nu har jag Spotify igång (3 månader för 109 kronor).
  7. Aktiviteter: Som jag skrev ovan så kan det bli så att mina inkomster kommer minska under 2023 och en tunnare plånbok gör att vissa saker prioriteras bort. Samtidigt vill jag kunna yoga, gå på föreläsningar eller en konsert. Så jag tänker att jag behöver se lite positivt på att använda en del av min ekonomiska buffert. Det tar emot (jag är en spara!) men jag behöver också känna att det finns en frihet där. Jag har känt viss oro det här året men jobbar på att slappna av lite. Jag har erfarenhet av att ha det svårare ekonomiskt och vet hur jobbigt det kan vara att som barn ha det skralt. En annan period av mitt liv har varit väldigt ekonomiskt ansträngd, inte självvalt (på 2000-talet). Men då hade jag ingen buffert, vilket jag nu lyckats med under mina köpfria år, betalade också av mitt CSN-lån under 2021. Jag skrev en del om varför jag gör köpstopp 2023. Idag har jag inga lån alls.

Så! Det var mina regler köpstopp 2023! Förra året hade jag en del andra saker som jag ville göra under 2022, men i efterhand har jag missat en del: men det känns ändå helt okej. Jag lovade mig själv 10-12 soloaktiviteter men det blev färre. Att pressa fram sådant är inte heller bra.

Har du någon målsättning inom något område när det gäller 2023?