Igår, på eftermiddagen, när hjärnan varit på högvarv (jag jobbar med idéskapande) insåg jag det enda rätta: jag ville hem och laga de där semlorna. Som jag kan äta. Visst, jag fuskar med gluten, men konsekvenserna gör att det oftast inte är värt det. Så: tänkt och gjort!
Ingredienser
ca 10 stycken
25 gr jäst för söta degar
40 gr smör
5 dl lättmjölk
1,5 msk psylliumfröskal
½ dl socker
1 tsk kardemumma
2 krm salt
1 ägg
ca 7 dl glutenfri mjölmix (jag använde sempers mix) → 420 gr
Fyllning
150 gr mandelmassa
inkråm från bullar
½ dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Och förstås: vispad grädde till semlorna, ca 2,5 dl
Steg 1: smula ner jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken. Fingervarmt ska det bli.
Steg 2: Häll över degspadet på jästen och rör om tills det löst sig. I med psylliumfröskalen och låt svälla i 10 minuter.
Steg 3: Nu häller du i socker, kardemumman, saltet, ett uppvispat ägg och ca hälften av mjölet. Blanda om ordentligt och tillsätt resten av mjölet i mindre portioner åt gången. När degen släpper bunken är detta moment klart.
Steg 4: jäs i 30 minuter under duk
Steg 5: Lätt knådning av degen och rulla till en längd som du delar i 10 bitar. Forma till bullar och lägg varje bulle i en muffinform (jag tycker bullarna håller ihop bättre i form) och sedan på en plåt.
Steg 6: jäs i 30 minuter under duk
Steg 7: Värm ugnen till 250 grader
Steg 8: Grädda i mitten av ugnen ca 11 minuter. Låt sedan svalna.
Steg 9: Skär av toppen på bullarna. Ta ur en del av inkråmet och lägg i bunke.
Steg 10: Till inkråmet i bunken lägger du även i mandelmassa, grädde och vaniljsocker. Fyll bullarna med innehållet. Här kan du nu frysa in de bullar som inte ska ätas!
Steg 11: vispa grädde ganska hårt och lägg på bullen och på med locket. Pudra ev över florsocker
Steg 12: mumsa!
Albumet som snurrar på min spotify just nu: James Blunt — Moon Landing
2 Comments
Pingback: Söndagens bästa | En Emilia
Pingback: Recept: Glutenfria semlor (förbättrat recept!) | En Emilia