Igår kväll lyssnade vi på Maja-Stina som släpper boken “Jag bara tvingar mig lite” (Bokförlaget Norlén & Slottner). En bok som tangerar området OCD och tvångstankar i romanform. Den har självbiografiska drag och författaren har själv haft erfarenhet av att i unga år drabbas av just tvångstankar.

Det ska bli spännande att läsa boken och jag får nog lägga undan Aprilhäxan ett tag. När Maja-Stina intervjuades på Drottninggatans bokhandel i Uppsala väcktes nyfikenheten hos mig och jag vill lära känna Minna, huvudkaraktären, och se vilka svårigheter hon ställs inför.

Jag skriver ofta om stress, psykisk ohälsa och utmattning i synnerhet. Och jag tänker att många tillstånd har gemensamma nämnare, men även skillnader. Tvångstankar leder till kontroll och begränsar ofta livet. Stress begränsar oss också. Utmattning likaså. Att känna sig ensam och utanför är en annan markör som jag tror psykisk ohälsa står för. Hur det ser ut på ett individuellt plan skiljer sig förstås åt från person till person. Kanske är det just därför det är viktigt att dela med sig. Som att skriva en bok.

 

Vimplar
Vimplar ftw – vilken bokhandel förresten! Man vill ju mest sitta där och läsa!
EnEmilia och Maja-Stina
Att få träffas irl är en upplevelse. Har blivit inbjuden att hälsa på Maja-Stina på det frilansloft där hon arbetar. Så skoj!
Matilda Salmén, En Emilia och Sanna Sporrong
Till vänster har vi Matilda, som jag följt länge. Sen har vi Sanna, en ny bekantskap, som gjorde det fina omslaget till boken.

Här hittar du Matildas blogg. Och är du nyfiken på Sanna så klicka här.