KARRIÄR – BOKTIPS, Du, LinkedIn och karriären. Jag kommer själv ihåg när jag för första gången var inne på ”Facebook för yrkesverksamma” – vad var det här liksom? Vi snackar om LinkedIn – ett verktyg för din karriär. Först läste jag boken Nätsmart som skrevs av Jackie Kothbauer, och då fick jag upp ögonen för det här med personligt varumärke (Nätsmart är för övrigt också ett bra boktips!). Och nu när hon i dagarna släppte boken Du, LinkedIn & karriären, så måste jag skriva att för mig som frilansskribent är LinkedIn ett absolut måste!

Du, LinkedIn och karriären

Helhetsintryck: Jackie går direkt på essensen: varför ska du ha LinkedIn ur ett karriärsperspektiv, och vilka fördelarna är. Bokens upplägg ger dig 10 steg, som du lätt kan följa. Den har ett viktigt innehåll, men är samtidigt lätt att läsa – det känns som en kurs i miniformat, där skitsnacket är bortskalat. Handbok. Guide. Dessutom är det smart att boken är så pass koncis– jämför med texter på webben – vi har inte lust eller tid att lägga ner en massa tid på saker – snabbt ska det gå!

Reflektion: för min egen del ser jag min numera uppdaterade profil som en egen digital säljorganisation, som jobbar åt mig – utan att jag behöver blanda mig i särskilt mycket. Den tid som du lägger ner på profilen får du tillbaka mångfalt!

Viktiga budskap: Sammanfattningen är det Jackie vurmar särskilt mycket för – och hon ger konkreta exempel på dos and don’ts. Det som också är av värde: sätt siktet på framtiden, istället för det traditionella CV:et och dess dåtid. Dessutom, action: vad kan du tillföra på LinkedIn? Det handlar om att kommentera och även lägga upp värdefulla inlägg, där du finns med som avsändare och det du skriver blir varumärkesbyggande. Varumärket: du själv. Att välja rätt blir en konst, som du snart kan bemästra. Titta gärna på hur andra gör – följ både intressanta personer i din bransch, samt företag. Det finns också möjlighet att blogga på LinkedIn.

Reflektion: med ögonen vilandes på 2014, så ser jag att riktningen för min egna verksamhet förändras i och med att mediavärlden har snurrat några varv extra – helt plötsligt behövs det frilansskribenter på flera områden än tidigare, och det journalistiska hantverket kan användas på nya sätt (brand journalism, content). Så medan jag skrev min sammanfattning, började jag förstå ännu mer vad jag kan tillföra– och med klarare ögon se vilka mina kunder är. Tid till eftertanke och formulering ger mycket.

du linkedin och karriären (2)Att tänka på: Det är klart att vi skulle kunna sitta framför LinkedIn och grotta ner oss i alla funktioner, men för mig är fokus viktigt – vad ska vi göra på ytterligare ett socialt media, och hur mycket tid ska vi lägga på det? Vilka ska jag hålla kontakten med? Strategin blir viktig – för du vill ju ha något utav det. För mig personligen handlar det om att vårda min digitala säljorganisation så att jag dels blir upptäckt och dels får göra de saker som jag kan.

 

Så sitter du med ett jobb där du känner att framtiden gärna får ge en ny inriktning när det gäller din karriär – läs boken och gör din LinkedIn oslagbar!