STRESS & HÄLSA. För att vara en person som har hälsa som ett stort intresse, förundras jag av hur lätt det är att hamna i stress – mest i tanken. Som sedan sprider sig till kroppen. Jag menar förstås den negativa varianten. Den som säger att vi inte räcker till, vi borde göra mer och hela den biten. Eftersom stress tidigare försatt mig i en helt ohållbar situation, med grava sömnsvårigheter, ångest och orkeslöshet är jag förstås mån om att inte hamna där igen. Men en gång stressad, alltid stressad eller?

5 sätt att hantera stress på

1. Struktur. Bästa vapnet enligt mig. Att ha en plan för hur man vill att dagen ska se ut, gör att du kan manövrera bort stressen och hålla den på avstånd. Tricket är att strukturen inte får vara för mastig eller komplicerad.

2. 1 mål om dagen. Låter kanske makabert lite, men sanningen är: uppnår du ditt uppsatta mål, så blir du nöjd. Du går (nästan) alltid i mål. Råkar du sen göra mer än ursprungsplanen: grattis!

3. Batcha. Min favoritgrej just nu. Samla saker på hög och sen göra allt i en handvändning. Tipset kommer från den nyligen lästa boken 4 timmars arbetsvecka. Det kan vara att inte sätta på en tvättmaskin “bara för att” utan vänta med det tills maskinen är ordentligt full. Inte smådutta hela tiden (förr kändes det som att tvättkorgen i princip ropade “se mig”). Kolla av mailen en gång per dag – eller varför inte en gång i veckan om det är möjligt?

4. Skippa multitasking. Forskning visar att vi blir mindre effektiva av att multitaska, och att hjärnan inte alls är vän med begreppet. En sak i taget och var sak har sin tid. Så. Har skrivit om det här bland annat (boktips igen).

5. Skala av. Det finns en hel del saker som är så totalt onödiga i våra liv. Som stjäl energi. Som får oss att känna tidsbrist. Rensa i röran, och gör det enkelt för dig. Tar du bort något kan du göra mer av annat.

 

Ditt/dina bästa stresstips?

 

Foto: C. Lind