Det shoppingfria året – hur var det nu igen? Är jag igång? Ja, det är jag. Jag har inte shoppat på snart ett år och det är klart att det känns som lång tid. Men vad finns där att sakna och har jag verkligen inte handlat något alls? Vi gör en snabbkoll på det gångna året för att syna mitt löfte i kanterna. Har jag kunnat leva enklare?

Var det svårt?

Nej. Det var det inte. Jag är intresserad av vad som gör livet meningsfullt och tittar man på den forskning som gjorts på lycka är det framför allt i våra relationer som vi kan finna den. Att shoppa ger en kortvarig skjuts av välmående (det finns förstås hur mycket konsumentbeteendeforskning som helst på det), men avtar snabbt på grund av något som kallas habitueringseffekten, vi vänjer oss helt enkelt och det som till synes gjorde vår dag, gjorde inte så mycket mer än så.

leva enklare - få tid till relationer, bild på tre kompisar i solnedgång

Vad gjorde du istället?

Jag var ledig en del. Jag var ute väldigt mycket. Jag var på yogaläger, den typen av shopping (av upplevelser) var tillåten. Jag hängde på biblioteket och läste en hel del böcker. Jag var med min familj. Jag skottade fram grannens bil. Jag träffade vänner. Jag skrev om det shoppingfria året i ett antal inlägg, bland annat dessa.

Vila från shopping & mina 10 regler

Shoppingfritt i ett år – därför gör jag det

Enkelt liv. Saker som händer när du inte shoppar

Shoppade du verkligen ingenting?

Jag hade som sagt var en del regler – men jag har inte shoppat några prylar eller kläder och inget smink eller hudvård. Vid ett tillfälle bad jag min man köpa en duschcreme som jag verkligen ville ha, men jag hade nog klarat mig utan (vi har ett stort lager av tvålar som jag kunde valt ifrån istället).

Jag köper presenter åt vänner och familj. Jag köper kläder till min son, men ofta är det 2nd hand. Jag köpte ett par sprillans nya vinterskor till honom och dem är jag nöjd med till 100%. Hade de funnits begagnade hade jag hellre köpt dem så, men vintern slog till med en makalös snabb kraft. Jag har köpt fina saker till min man på högtidsdagar. Det är klart att det finns en glädje att ge något till någon man älskar!

bild på presenter. Under det shoppingfria året är det ok att köpa presenter åt andra. Om att leva enklare

Det jag har unnat mig under detta år är god mat – Samba Sushi har tjänat pengar på mig, jag har också varit på Noodle House och Lilla Ego, även Minh mat.

Att leva enklare är enkelt

Det blir lätt att jag låter präktig när jag talar om min antikonsumism. Det är lite fint att inte spendera pengar. Men jag vill påstå att det faktiskt inte är en uppoffring. Jag väljer att leva enklare, och livet blir också lättare. Fokuset flyttas till något bättre.

Det finns ju också en hållbar tanke i just detta. Hur tänker du kring shopping?

Ps. Jag inser ju att jag är superengagerad i just den här frågan. Det betyder inte att jag tycker att alla andra också behöver göra samma sak. När man är frälst vill man ta med fler på tåget. Jag tänker att vi alla kan leva mer hållbart på olika sätt. Mitt sätt är att inte shoppa just nu. Men det finns ju fler sätt än så!