Det känns otroligt roligt att jag på söndag startar en köpfri grupp i Köpfritt 2018 på Facebook. Jättekul att vi är så många som hakar! Och fokuset: vi ska ha roligt och vara shoppingfria samtidigt. För många låter köpstopp som en uppoffring, men som jag sagt så många gånger förr, det stämmer inte. Det beror på inställning och insikten kring vad vi väljer till, samtidigt som vi väljer bort.

Många som hittar hit söker efter inspiration kring att sluta shoppa börja spara. Och visst är det så att plånboken mår bra av att inte shoppa (hej, det var inte så svårt att komma på). Men eftersom jag de senaste två åren ändrat min konsumtion till upplevelsekonsumtion så går ju mina pengar åt i viss mån. Men för mig har det inte primärt handlat om pengarna. Förutom i de fall jag vill vara ledig och använder mig av sparade pengar till mat och hyra.

»»Här kan du kika på gruppen på Facebook: Köpfritt 2018

värderingar hållbarhet

Det har kommit att handla om värderingar.

Att jag funderar mycket på var saker kommer ifrån, hur de produceras och en aversion mot slit – och slängsamhället. Mitt fokus har också varit: vad vill jag lägga min tid på? Mina pengar på? Mina tankar på? Och kommit fram till att jag inte behöver välja shopping. För mig är det ett viktigt beslut, helt klart. Det formar mig till viss del, eftersom det är ett ovanligt ställningstagande där normen är det motsatta: att vi ska gilla att shoppa och spendera.

En sak till som jag också vill lyfta är att jag då och då handlar begagnat. Många tror att det är för att spara pengar. Men nej, inte primärt. För mig finns det ett större värde i saker som faktiskt redan är använda, eftersom jag vet att de inte belastar miljön på samma sätt. Det betyder att jag gärna betalar en peng för något som är i bra skick. Det behöver ju inte alls vara sämre en nyproducerat, snarare tvärtom.

» » Läs mer om hur det gick när vi trodde vi behövde stolar.

värderingar hållbarhet
Har du tagit ställning för något, så här i valtider?

Foto: C. Lind