Aldrig har reklamen och marknadsföringen varit som den är nu. Trots att jag är en lågintensiv konsument så nås jag av både det ena och det andra. Priset tas av meningen “handla som en miljonär” där skor typ säljs för 30 spänn, är det hit vi har kommit? Om jag kunde så skulle jag shoppa följande:

  • Lugn och ro. Den här veckan har varit speciell. På ett roligt sätt. Jag har fått kontakt med journalister som är nyfikna på att veta mer om En köpfri dag. Skrivit en debatt med kvinnor jag ser upp till. Men ni som känner mig vet: orken behöver också hämtas åter. Så det gör jag faktiskt nu: att blogga har varit en stadig plats att landa på. Bloggen är fri, öppen och min.
  • Sjöutsikt. Då menar jag inte en lyxig bostad med sjön utanför, utan jag menar den där bänken jag sitter på. Att jag gör det oftare än nu.
  • Känslan efter två timmars promenad. Du vet. Man har gått och gått och sen viskar huvudet: “tack”. Jag testade detta för några dagar sen och tacksamheten var där. Jag kände den. Jag kan bli sjukt provocerad av tacksamhets-uppmaningar. För ibland går det faktiskt inte. Ibland är det helt enkelt för svårt. Men när min kropp tackar mig. Ja!

Flera medier har fångat upp En köpfri dag – här en intervju som Kurera gjorde med mig!

en köpfri dag - sätt dig på en bänk
En köpfri dag – sätt dig på en bänk!

En köpfri dag, vad handlar den om?

Annika Sundin (medveten i stan) sa det så bra i en mailtråd: “tipsa om att göra ingenting!”. Det är spot on. Jag är överväldigad av görandet. Och på ett sätt så var det görandet (och lite annat, det får komma senare när jag pallar att berätta) som gjorde mig så sjuk under några år. Så: En köpfri dag kan faktiskt handla om precis det: gör ingenting och shoppa inte under 24 timmar. Simple as that. Men det kommer också in tips på min Instagram, så jag delar med mig av vad du kan göra istället. Vi utgår från att vi vill söka lite spänning och få en känsla av en “bra deal”.

en köpfri dag
Rätt enkelt om du frågar mig 🙂

Det här kan du göra på En köpfri dag

1. FAVORITKLÄDER Samla ihop kläder hemma som du verkligen gillar – men som behöver lagas. I nästa vecka: besök din lokala skräddare och be om hjälp – det blir som att shoppa sakerna på nytt. Föreställ dig hur du hämtar dem och kan använda dem igen! Visst, du öppnar plånboken i nästa vecka, men på ett bra och cirkulärt vis!

2. SÄLJMARATON. Ni vet hur det är: man har massa saker hemma, som man inte längre använder. Samla ihop, fota och lägg upp på valfri säljtjänst. Att dryga ut din egen kassa är en bra känsla! Det här blir min eftermiddags-aktivitet idag.

3. RING NÅGON DU SAKNAR. Vardagen rullar på, men kanske har du någon vän eller släkting som du inte hört av på länge. Släng iväg ett sms och föreslå ett samtal. En av mina bästa vänner M gjorde något liknande, fick ett positivt svar av vännen hon kontaktat och M sa att det kändes riktigt fint!

4. VAR KAN DU BEHÖVAS? Vi lever i hårdare tider, inte minst globalt. Men vi kan göra skillnad, för någon i vår närhet, eller genom volontärverksamhet. För mig har Köpfritt-gruppen på Facebook betytt mycket eftersom jag vet att jag bidrar till en diskussion kring vad hållbar konsumtion kan vara för något. Att hjälpa någon annan är fantastiskt. Läs mer om Årets Medvetna Julklapp 2023, den pekar åt helt rätt håll.

5. LÄRA SIG NÅGOT NYTT. Det finns så många ingångar till att lära sig saker. Jag testade att göra logotyper via en AI-hjälpreda – det var superkul. När jag jobbade som kommunikatör under coronapandemin fick jag lära mig ett nytt verktyg som jag inte arbetat i tidigare: episerver. Jag skulle vilja bli en jäkel på att laga strumpor men erkänner att jag drar mig för det. Men ändå. Vad skulle du vilja lära dig?

Tack för att du har läst – och jag önskar dig en fin En köpfri dag!

en köpfri dag 2023 talesperson Emilia Arvidsson

Ps. Om du skriver upp dig på min maillista så kan du kostnadsfritt få en pdf, fyll-i-bok Köpfritt år