Tänk att om några veckor är det nytt år. Många har säkert fokus på jul och adventsmys, men för mig är det nya året det viktigaste just nu. Jag vill stänga 2023 och ge mig själv en varm, lång kram för de senaste tre månaderna, eller nej, för hela livet såklart. När jag skriver det här har jag förvisso tagit i lite för mycket de senaste två veckorna och betalar nu priset genom nattvak och okristligt tidiga mornar. Men jag litar på att jag kan vända det. Hoppet har åter tagit boning i denna kropp. Jag har också lagt märke till att jag inte skrivit lika mycket dagbok, nedprioriterat skrivandet trots att jag vet att det är min bästa självkommunikation. Så jag tänkte gå igenom några saker som hänt den senaste tiden – häng på!

7 saker den senaste tiden

#1 På Black Friday fick jag och tillsammans med ett härligt omställningsgäng en debatt publicerad i tidningen Syre, webbversionen. Huvudbudskapet: vi behöver nya former av välbefinnanden som inte förstör för klimatet och människan. Vi skrev bland annat om hur vi mår:

Människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra. En av dem som kommenterat denna koppling länge är den amerikanske forskaren Tim Kasser. Forskaren Åsa Callmer har undersökt människors upplevelser av att leva enligt tillräcklighetsprinciper och resultaten från hennes avhandling Making sense of sufficiency (2019) visar att mer tid och färre prylar kan ge ökat välbefinnande. Hon har bland annat intervjuat personer som valt att ha ett köpfritt år och även individer som testat metoden Kon Mari.

Åsa har gästbloggat hos mig:

>> Tillräcklighet: konsumtion, välmående & ett hållbart samhälle >>

>> Tillräcklighet – varför och hur? >>

>> Hur kan ett tillräcklighetssamhälle se ut? >>

bli klimatsmart - bild på Emilia vid sjön

#2 Jag ställde in saker. Jag skulle ha gått på en AI-föreläsning den 25 november, men var trött. Alltså så där att jag faktiskt inte minns den lördagen. Jag tror att jag lyssnade lite på musik, bland annat den här med Ellen Krauss. Det lutar mot att jag behöver ställa in en träff även denna första advent. En av mina bästa vänner kände lite samma lika denna söndag, så vi får vara två som tar det väldigt lugnt.

#3 Jag har pitchat. Jag arbetar fortfarande i liten omfattning, då jag varit sjuk under en längre period. Men det viktigaste: nu orkar jag lite mer än tidigare och jag kan fylla mina timmar. Och då gör jag det klokt: det viktigaste är helt klart: försäljning. 100% av din sälj står för 100% av dina intäkter. Och jag är bra på att sälja och framför allt hitta vinklar som passar. Nu senast köpte en redaktör två av tre förslag – det kändes gott! Och jag säljer även in föreläsningar, och det går sakta framåt. Minns ni att jag inte har bråttom?

#4 Jag har skrivit. Håller på med ett skrivprojekt som GER glädje, men som också ställer krav på mig. Och det är skräckblandad förtjusning. Jag arbetar enligt pomodoro-metoden: 25 minuters fokus, följt av fem minuters paus. Jag använder den metoden när jag skriver artiklar också. Har du kanske testat? Det finns en webb där man kan tidsestimera sina projekt: “så här många pomodoros behöver jag för att….”. Då ser man svart på vitt vilken tid saker tar.

shoppingberoende

#5 Bloggat om den medvetna julklappen och lite om En köpfri dag. Blev också intervjuad på engelska av Radio Sweden, på självaste Black friday.

#6 Haft äventyr med pre-loved längdskor till lilleman. Min mamma skulle hämta upp dem, och det var svårare att hitta än vad vi först trodde. Jag fick guida per telefon. Sen ringer mamma: “Jag står på någons terass men vet inte om det är rätt hus”. Till slut hittade hon rätt och jag fick verkligen dåligt samvete över att ha skickat henne på detta uppdrag. Det fina var att bara någon dag senare så åkte jag och lilleman längdskidor på garageuppfarten. Så ja, timingen satt ändå.

#7 Jag har gått mycket. Ett exempel är från Vendelsö till Haninge, det tog cirka två timmar. Snart kommer jag ha vinterdäck på cykeln och då blir det enklare att ta sig. Men det är bra för mig att gå, gå, gå. Gärna långt och länge. På det har jag sedan några veckor tränat med Maria, en PT som kan det här med smärta och stress. Jag behöver bygga upp en sargad kropp.

Hoppas att du haft en fin helg!

// Emilia

Längtar ut till Tyresta! Dags att stänga av alla skärmar och ta kväll. Läser just nu En jord för alla. Intressant med uppdaterad kunskap jag gärna vill ta del av. Läser du något just nu? Berätta gärna i kommentarerna!