Inspiration köpstopp. En gång i veckan kör jag live i gruppen Köpfritt år 2020 (fd 2019) där jag inspirerar till att testa köpstopp. Igår samtalade vi om tiden “efter” ett köpstopp. Finns det något mål, egentligen? Vad händer när året är slut? Jag har ju lite skämtsamt sagt att jag alltid ska ha köpstopp, men det är en sanning med modifikation. Även jag gör avsteg och det är jag öppen med, men jag vill ändå leva en köpfri livsstil, som bas. Eftersom frågorna kring tiden efter ett år ändå kommer upp ofta, kommer jag att fokusera på just det, och ge er de svar jag har.

Inspiration köpstopp – det händer saker innanför, när vi slutar köpa

Det kan finnas olika anledningar till köpstopp. Oavsett vilken anledning du har, är jag övertygad om att det händer saker inom oss alla när vi slutar köpa. Kanske börjar du fundera på hur det hänger ihop – hur produceras de varor som du tidigare köpte? Varifrån kommer kläderna du har på dig? Vem är på andra sidan, vem har sytt? Ett tydligt uppvaknande kan komma om du börjar fundera på tiden. Hur disponerar du din tid? Hur kommer det sig att du jobbar så många/så få timmar? Hur skulle du vilja att din vardag såg ut? Hur gör folk i din omgivning – jämför du dig? Hur mycket pengar behöver du varje månad för att gå runt, om du tar bort shoppingen? Vad går din lön till?

Emilia köpstopp inspiration
Jag tänker att det finns många “resultat” efter att man testat köpstopp. Mitt eget miljöintresse är ett sådant.

>>Så lyckas du med köpstopp 2020>>

Min egen erfarenhet säger mig att jag vill äga min tid och inte vara stressad över att jag måste producera för att få in lön. Mina inkomster är rätt oregelbundna, och nu i januari har jag inte full beläggning. Jag vet hur jag ska göra för att sälja mer (min tid), men jag vill också ha rymd för hösten var rätt full. Frihet går inte att mäta, men den är värdefull. Om jag fick välja mellan “köp” och frihet så är valet enkelt.

Om jag fick bestämma köpstoppets resultat

Kommer köpdjävulen fram efter ett år av köpstopp? Jag tror inte det. Jag tror vi samlar ett år av insikter. Att vi förstår att livet kan bestå av så mycket annat, som inte involverar ett köpcentrum och en plånbok. I den bästa av världar hoppas jag att köpstopp leder till en större medvetenhet, ett miljö och resursintresse, ja rentav ett hälsointresse. Jag vågar påstå att köpfrihet har en positiv effekt på vårt mentala välbefinnande. Kanske inte konstigt att jag valde köpstopp 2016, som tidigare utmattad. Det hänger ihop. Jag tror också att vi upptäcker nya saker, genom att ha ett djupare fokus på frågan “vem är jag, när jag inte shoppar”.

Hitta till naturen kan vara en effekt av köpstopp, tror jag.

<<12 saker du kan göra istället för att shoppa >>

Jag tror förstås att vi visst kan handla igen – men med en ny medvetenhet: att vi vet hur saker och ting har producerats, att vi har koll på miljöaspekterna, och att vi också vet att det ofta finns andra sätt att lösa våra behov (låna, hyra, skapa själv, köpa begagnat)

Vad säger du, vad tror du händer efter ett år med köpstopp?