I måndags var det dags att prata shoppingfritt igen – hos P5 radio Stockholm. Och det är lätt att prata om sådant som man brinner för, det vill jag lova. Demir, programledaren, påminde mig om, att veckan som förflutit är den “fattigaste” på året – då det precis är innan löning – och folk förmodligen bränt stora delar av decemberlönen. Så av den anledningen ger jag dig 12 gratistips på vad du kan göra sådana veckor.

12 stycken sluta shoppa tips!

  1. Låna bok på biblioteket – fungerar alla gånger. Att överhuvudtaget besöka bibliotek är något som jag verkligen rekommenderar – du kan hitta nya ingångar till kunskap och ämnen som du kanske annars inte hade stött på. Som exempel funderade jag på att köpa Marcus Stenbergs bok, e-bok “Jag har inte råd: Sorrow nr 5”. Och det visade sig att den även fanns på biblioteket hos mig!
  2. Hitta skatter i hemmet. Jag vet inte hur det är hemma hos dig, men hos oss flödar det. Av saker, minnen, kläder, prylar, musik, böcker, pennor, papper, kartonger, pyssel. En ocean av tid ligger där – ta dig då tiden att hitta en skatt som du glömt bort.
  3. Följ med en vän till läkaren. Ett väldigt specifikt förslag, men så här tänker jag. Relationer är något vi behöver kultivera, odla, ta hand om, satsa, fundera osv. Och att vara stöd åt en vän, som kanske på något sätt behöver hjälp, kan vara ett av tillvägagångssätten. För mig blev det två sådana besök denna vecka, oerhört berikande.
  4. Baka eller laga lite extra mycket mat. En aktivitet som stressreducerar, i alla fall för mig. Att ha färdig mat är det bästa jag vet, alla kategorier. Ofta har man mat hemma, som behöver tas hand om – varför inte göra ett storkok?
    sluta shoppa tips fika med en kompis
  5. Starta ett hjärteprojekt. Det där som gör att ditt hjärta känner “yes!”. Kan det vara att hjälpa till med något i ditt närområde? Läxläsning på biblioteket? Att ge, är att få.
  6. Gå. Långt. Att komma ut, om så en stund, är bra. Men jag har också märkt att jag ofta har näsan i mobilen, och har svårt att bli närvarande. Det har blivit bättre, kanske för att jag skrev den här serien om digital disciplin. Närvaro, så svårt, men så bra?
  7. Lära sig en ny färdighet, som inte måste kosta. I say Internet, what say you?
  8. Klädvård. Jag har precis börjat samla saker på hög, som antingen ska lagas, eller rengöras/vårdas. I den bästa av världar kommer jag avsätta tid i kalendern för det ändamålet. Ett par byxor, där en fläck inte riktigt ville ge med sig. Ett par fantastiskt sköna strumpbyxor i ull som behöver sys ihop, där det gått hål. Och skovård hörrni!
  9. Skapa en SPA-kväll med lugnet i fokus. Jag vet inte hur det är med er, men jag har en del saker som passar in i ett SPA-sammanhang. Delvis fick jag vackert doftande schampoo och balsam i julklapp. Jag hittade en badbomb bland mina pryttlar. Body lotion, också den från i julas. Ansiktsmasker. Det finns potential i att skapa en lugn shoppingfri SPA-kväll.
  10. Rensa i (helvetes)-röran. Jag har skrivit det förr, och jag skriver det igen: vi har ett hem att ta oss igenom. Den är grogrund för konflikter, stress och onödig frustration. Än så länge är målet att hålla ordning i sovrummet, eftersom det är där vi sover: sömn är viktigt. Men sen finns det andra rum som behöver vår omsorg. Det känns både peppande, men också jobbigt. Så: skippa shoppingen och ge dig hän till att få till en hyfsad ordning. (Jag är egentligen minimalist, om någon undrade…)
  11. Lyssna på en gammal CD-skiva som du har minnen till. Jag slutade vara premium kund hos Spotify, eftersom jag tyckte de gav splendid erbjudanden till nya kunder, men jag som varit betalande fick inte samma gräddfil. Och det går ju att lyssna på Spotify “gratis” också, om man orkar med reklamdelen. Men en CD, det är något rustikt med det. Jag har en hel låda nere i hallen, kanske värt att kika i den?
  12. Gör något som du vanligtvis har gillat, och testa igen! I digitala tider hänger vi ofta online, där vi ofta påminns om vår roll att vara konsumenter. Att endast vara medborgare, det är en utmaning. Men har du något som du tidigare tyckt om att göra, men som hamnat lite i skymundan? Ta tillbaka och testa igen. Jag kom på mig själv vilja göra en brasa på rastplats – det påminner mig om något från förr, exakt vad vet jag inte, jag vet bara att friluftsliv vill jag ha nära mitt hjärta! Om du behöver inspiration – följ bästa vandringsbloggen!
sluta shoppa tips gå ut i naturenSå nu har du lite att välja mellan – helt gratis, shoppingfritt och förhoppningsvis: en må bra känsla! fyll gärna på!