I kontakt med Resumébloggaren Jackie Kothbauer resonerade vi kring varför det är viktigt att ha en må bra-plan. Och vad det kan leda till. En planering med konkreta mål gör att träningen blir enklare att genomföra, och kanske att färre känslor involveras (yes, vi kan vara rätt känsliga när det gäller träning och hälsa). Det blir som att jobba, men för sitt välbefinnande. Intressant tänker jag och tackar Jackie för input.

Planen – 7 frågeställningar

  • Hur viktigt är det här för mig och varför? Formulera!
  • Uppnå: är det ork, styrka, viktmål, lust, glädje? Fundera och berätta för dig själv. Var tydlig.
  • Kunskap: har jag det som behövs för att skapa mig en må bra-plan? Om inte – vem kan hjälpa mig? Var hittar jag kunskapen?
  • Specifik planering: hur ofta, vilka övningar, vilken mat? Ska jag involvera någon mer? Anteckna!
  • Satsning: hur mycket tid ska mina må bra-satsningar få ta i anspråk? Planera in i din kalender.
  • Nöjdhet: bestäm dig för att din må bra-plan är precis gjord för dig – och var nöjd med din insats – det är belönande i sig!
  • Utvärdera: var tredje månad: nådde du dina mål? Ger dina må bra-satsningar effekt på andra delar av livet?

 

Det här med att aktivt anteckna, antingen via appar eller i ett hederligt block, tror jag på. Men också: lust, glädje och energi kan vara svåra att mäta, men riktigt schysst att uppleva. Det är en riktigt bra anledning till att börja, eller fortsätta träna.

Och någonstans har det såtts ett frö, kring att ta tiden och formulera sin egen hälsa. Det är ju då extra kul att hänga på utmaningen i mars – #bravalnyavanor (mest fokus på kost).

 

Yoga på allt för hälsan 2013
Mål. För enklare genomförande. Foto: Christofer Lind