SÖMNPROBLEM. Meditation är något som jag sysslat med det senaste året. För ganska  precis ett år sedan fick jag upp ögonen för Headspace, och under sommaren och hösten mediterade jag mycket. Jag skrev om Headspace på bloggen Tala Ohm Yoga för ett tag sen.

Dessvärre är det så (eller kanske “som tur är”?) att om man en gång haft sömnproblem – då blir man livrädd att drabbas av det igen. När jag hade det som tuffast med sömnen (för några år sedan) så hade jag tappat kontrollen helt – det bara var så att jag sov dåligt, det fanns inget jag kunde göra. Det är ingen kul sak. Alls.

Hur som – det finns förstås massa saker man kan göra för sina sömnbesvär och en av dem är just meditation. Det finns en specifik yogameditation som heter Yoga Nidra som kan vara värt att prova (finns bland annat på Spotify – Yoga Nidra med James Jewell). Eller som den jag körde häromdagen med Kitty Strand via Yogobe, där man körde spänning / avspänning. Jag tänker att variation är nyckeln – för att utmana dig själv – dessutom är hjärnan nyfiken.

En annan motivation till meditation var den graviditet som härbärgerat min kropp förra året. Jag ville vara i mental balans. Och det måste jag säga: meditation är ett bra verktyg för det. Sen gäller det att vara ihärdig, och det har varit lite si och så. Men nu är jag motiverad igen – och igår körde jag en 45 minuters avslappning med meditation som leddes av Kitty Strand på Yogobe. Och det var så bra att jag körde en 15 minuters innan jag somnade. Det kan man kalla motivation och gensvar.

Jag använder meditation till olika ändamål – att använda den i förebyggande syfte gällande sömnproblem är ett av dem. Här kommer några andra områden:

> Komma ned i varv. Ja – det är underbart med ett litet pyre i vår familj. Nej – jag är inte enbart på rosa små fluffiga bebismoln med en perfekt latte i handen (jag kör medtagen termoskaffe med en skvätt oskummad mjölk) – det är klart som korvspad att jag blir trött och gnällig och tycker att livet känns allmänt tungrott. Meditation hjälper mig där.

> För fokus. I mitt jobb, som börjar senare i höst, behöver jag skärpa mina sinnen – för att få en så klar bild som möjligt över vad jag ska göra. Eftersom jag arbetar på frilansbasis är min tid viktig, och jag vill vara effektiv. Jag läste för en tid sen boken Fokus på jobbet – läs gärna mina tankar.

> Lindra ångest. Jag har sedan lång tid haft en del oro och ångest som sätter sig i bröstet. Jag lärde mig att leva med det – men när det slår till är det förstås svårt att hantera (I could write a book about that) så i förebyggande syfte mediterar jag.

> Relationer. När jag mediterar gör jag det för andra också. För att jag vill vara den där vännen som lyssnar, frun som ser, mamman som orkar.

Mediterar du? Eller har du något bra tips mot sömnproblem?