RECEPT. Förra året gjorde jag mina första glutenfria semlor någonsin. Lite meckigt är det – det blir ofta rätt kladdigt med glutenfri bakning. Så en dos tålamod är att rekommendera. I år testade jag att lägga till lite nya ingredienser – och det blev dundergott. Häng på!
Bra att ha: en “muffinsplåt”, en slickepott, en degskrapa
Ingredienser
ca 10 stycken
25 gr jäst för söta degar
40 gr smör
5 dl mjölk
1,5 msk psylliumfröskal
½ dl socker
1 tsk kardemumma
2 krm salt
1 ägg
ca 6 dl glutenfri mjölmix
1 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
Fyllning
150 gr riven mandelmassa
inkråm från bullar
½ dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Vispad grädde till semlorna, ca 2,5 dl
Så här gör du!
Smula ner jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken – se till att det blir fingervarmt. Häll över degspadet på jästen och rör om tills det löst sig. I med psylliumfröskalen och låt svälla i 10 minuter. Nu häller du i socker, kardemumman, saltet, ett uppvispat ägg och ca hälften av mjölet. Blanda om ordentligt och tillsätt resten av mjölet i mindre portioner åt gången. När degen släpper bunken är detta moment klart. Jag upplevde att jag fick “mata” degen med ganska mycket mjöl, så se måtten i receptet som ungefärliga. Jäs i 30 minuter under duk.
Gör en lätt och snabb knådning av degen och rulla till en längd som du delar i 10 bitar – här har du användning av degskrapan – det blir lätt kladdigt. Det är därför rätt bra att arbeta snabbt med degen. Forma till bullar och lägg bullarna i en muffinsplåt – då håller de höjd bättre. De ska jäsa igen i 30 minuter under duk – mot slutet av jäsningen kan du värma ugnen till 250 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 11 minuter. Låt sedan svalna.
Fyllningen
Skär av toppen på bullarna. Ta ur en del av inkråmet och lägg i bunke. I samma bunke lägger du även i riven mandelmassa, grädde och vaniljsocker. Fyll bullarna med innehållet. Här kan du nu frysa in de bullar som inte ska ätas! Bara att tas fram när du är sugen!
Bakar du några egna semlor?
3 Comments
Vilka snyggingar!
Jag är ingen semmel-maja, går all in för allt med choklad istället. 😉
Till helgens bjudning har jag planerat in en glutenfri kladdkaka – MUMS.
Hej Emlia!
Tack för trevlig möte på minglet för några veckor sedan!
Jag hoppas du mår bra och ser fram emot att kika in mer här på din blogg 🙂
Allt gott,
Helena
Pingback: En god glutenfri semla - mitt bästa recept