RECEPT. Förra året gjorde jag mina första glutenfria semlor någonsin. Lite meckigt är det – det blir ofta rätt kladdigt med glutenfri bakning. Så en dos tålamod är att rekommendera. I år testade jag att lägga till lite nya ingredienser – och det blev dundergott. Häng på!

Degskrapa

Bra att ha: en “muffinsplåt”, en slickepott, en degskrapa

Ingredienser

ca 10 stycken

25 gr jäst för söta degar

40 gr smör

5 dl mjölk

1,5 msk psylliumfröskal

½ dl socker

1 tsk kardemumma

2 krm salt

1 ägg

ca 6 dl glutenfri mjölmix

1 dl mandelmjöl

1 dl hasselnötsmjöl

 

Fyllning

150 gr riven mandelmassa

inkråm från bullar

½ dl grädde

1 tsk vaniljsocker

Vispad grädde till semlorna, ca 2,5 dl

 

Så här gör du!

Smula ner jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken – se till att det blir fingervarmt. Häll över degspadet på jästen och rör om tills det löst sig. I med psylliumfröskalen och låt svälla i 10 minuter. Nu häller du i socker, kardemumman, saltet, ett uppvispat ägg och ca hälften av mjölet. Blanda om ordentligt och tillsätt resten av mjölet i mindre portioner åt gången. När degen släpper bunken är detta moment klart. Jag upplevde att jag fick “mata” degen med ganska mycket mjöl, så se måtten i receptet som ungefärliga. Jäs i 30 minuter under duk.

Gör en lätt och snabb knådning av degen och rulla till en längd som du delar i 10 bitar – här har du användning av degskrapan – det blir lätt kladdigt. Det är därför rätt bra att arbeta snabbt med degen. Forma till bullar och lägg bullarna i en muffinsplåt – då håller de höjd bättre.  De ska jäsa igen i 30 minuter under duk – mot slutet av jäsningen kan du värma ugnen till 250 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 11 minuter. Låt sedan svalna.

Glutenfria semlor

Fyllningen

Skär av toppen på bullarna. Ta ur en del av inkråmet och lägg i bunke. I samma bunke lägger du även i riven mandelmassa, grädde och vaniljsocker. Fyll bullarna med innehållet. Här kan du nu frysa in de bullar som inte ska ätas! Bara att tas fram när du är sugen!

Glutenfria semlor

Glutenfria semlor

Bakar du några egna semlor?