En god glutenfri semla – det är inte helt enkelt att göra. Den ska vara smaskig som sjutton och lätt kunna bytas ut mot en traditionell vetesemla. Det är tredje året som jag gör ett försök, och jag sneglade på förra årets recept. Vad kunde jag förändra? Först och främst: det behövs rätt mycket av glutenfria mjöler för att degen ska bli någorlunda fast. Så nu kommer ett recept med mer exakta mått. Degen kommer inte helt att lossna från degbunken, men det gör inget. Har den väl börjat jäsa, så funkar det lätt att få ut den sen.

Precis som förra året rekommenderar jag en degskrapa. Sen när den ska jäsa: koka upp lite vatten i en mindre kastrull, cirka 1 cm hög ska vattennivån vara. Och sen lägger du degdunken ovanpå: det jäser kanonbra då!

En god glutenfri semla – skrid till verket

Ingredienser
12 st

25 gr jäst för söta degar

40 gr smör

4 dl mjölk

1 dl lättkesella

1,5 msk psylliumfröskal

½ dl socker

1 tsk kardemumma

2 krm salt

1 ägg

Mjöler

ca 8 dl glutenfri mjölmix

2 dl pofiber

2 dl mandelmjöl

1 dl hasselnötsmjöl

0,5 dl durramjöl för utbakning

Fyllning

150 gr riven mandelmassa

inkråm från bullar

½ dl grädde

1 tsk vaniljsocker

Vispad grädde till semlorna, ca 2,5 dl

Så här gör du

Smula ner jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken och kesellan – se till att det blir fingervarmt. Häll över degspadet på jästen och rör om tills det löst sig. I med psylliumfröskalen och låt svälla i 10 minuter. Nu häller du i socker, kardemumman, saltet, ett uppvispat ägg och ca hälften av mjölet (ett tips är att hälla upp alla mjöler i en separat dunke, förutom durramjölet, och sedan addera allt eftersom). Blanda om ordentligt och tillsätt resten av mjölet i mindre portioner åt gången. Degen får inte vara för kladdig, men samtidigt inte för torr. Att den inte släpper gör ingenting. Jäs i 30 minuter under duk.

en god glutenfri semla - jäsning

Häll ut durramjölet på rengjord diskbänk. Gör en lätt och snabb knådning av degen (du ska hantera den som om den vore riktigt het – rör den inte för länge!) och rulla till en längd som du delar i 12 bitar – här har du användning av degskrapan – det blir lätt kladdigt. Forma till bullar och lägg bullarna i en smord (smör) muffinsplåt – då håller de höjd bättre.

en god glutenfri semla - bearbetning en god glutenfri semla - bearbetning
De ska jäsa igen i 30 minuter under duk – mot slutet av jäsningen kan du värma ugnen till 250 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 11 minuter. Låt sedan svalna.

en god glutenfri semla - jäsning 2

Fyllningen

Skär av toppen på bullarna. Ta ur en del av inkråmet och lägg i bunke. I samma bunke lägger du även i riven mandelmassa, grädde och vaniljsocker. Rulla fyllningen till små bollar och tryck sedan ned det i bullarna. Sedan kan du frysa in de bullar som inte ska ätas! Bara att tas fram när du är sugen och vispa lite grädde till!

en god glutenfri semla - inkråm en god glutenfri semla - frysa in

Och jag hoppas att du njuter av dessa!

en god glutenfri semla - resultatet

En god glutenfri semla, med en blandning av olika glutenfria mjölsorter

Var köper du dina glutenfria mjölsorter?

Durramjölet är från Risenta och det hittade jag på min närmsta Hemköp, ofta i hyllan med gryner etc. Det finns olika märken, men mjölmixen är från Semper, och jag köper det mandelmjöl som är billigast. Hasselnötsmjölet är jag riktigt nöjd med, märket heter Sellton och säljs på Ica Maxi Haninge, de har även mandelmjöl i sitt sortiment.