Det här är del 3 av Stresskolan. Varför är det svårt att ge råd kring stresshantering? Du får svar på den frågan samt en försiktig lista på 9 punkter som inspiration. Om du missade de två första avsnitten, så kommer de här:
Stresskolan del 1. Det är enklare att stressa än att vila (eller att säga nej).
Stresskolan del 2. “Vi blir dumma av stress”
“Du kanske ska börja meditera?”
Stress kommer från olika håll. Endogent och exogent. Från inom dig, och utanför dig. Stress kan vara från både lycka och olycka. Stress är ytterst mänskligt. Och omänskligt.
Stressen ser ut så som du ser den. Ditt perspektiv blir det som räknas.
Det är därför svårt att prata om stresshantering. Eftersom det inte finns någon mall. Det är också svårt att prata stresshantering när det egentligen är hela organisationer som är stressade. Det blir inte bra att prata meditation då, om du fattar vad jag menar.
Stresshantering – det handlar om psykologisk flexibilitet.
Om vi ponerar att stressen ligger hos dig, att du stressar över livet, stort som smått, då finns det förstås saker som du kan göra. Som att öva upp din psykologiska flexibilitet. Det innebär att när det kraschar, så har du byggt utrymme för det. Att hantera betyder inte att eliminera. För livet är både lugn och smärta, både stress och harmoni. När du bygger utrymme, något att ta av, då blir det lättare. Då slipper du exempelvis hamna i allostas, som jag bland annat har beskrivit i Stresskolan del 2: “Vi blir dumma av stress”.
Bygga sitt eget pansar – några exempel
Stress sitter i huvudet och kroppen. Du är i beredskap. För att parera kan du testa något av följande 9 verb.
#1 Träna. Pulshöjande träning är guld värt – både i förebyggande syfte, men också i skarpt läge. Jag förstår ju att det är svårt att springa om allt känns oöverkomligt, men en rask promenad kan vara skillnaden.
Hjärnstark – årets bästa träningsbok?
#2 Sova. Att hålla koll på sömnen och se till att den blir av, är ett läkemedel av rang. Dålig sömn kan orsakas av stress, men om du fortfarande kan sova: satsa på det!
#3 Meditera. En klassiker – trots motståndet du känner, kan meditation få ner oss i varv. I min enfald har jag alltid trott att guidad meditation borde passa alla, men riktigt så enkelt är det inte. Jag intervjuade Åsa Nilsonne för ett tag sedan, och fick där bakgrunden till varför det är bra att meditera.
“Idag har man helt klarlagt att det händer saker i hjärnan när vi tränar meditation. Det finns en nyligen gjord sammanställning från 2015* där man på bilder av hjärnan har kunnat se att meditation påverkar områden som styr uppmärksamhet, hur vi hanterar våra känslor och självmedvetenhet.” Åsa Nilsonne.
*Tang yi-yuan – The Neuroscience of mindfulness meditation, 2015
Vilken sort av meditation är högst personligt menar hon. För vissa är guidade meditationer vägen in, men inte för alla.
“Det finns de som blir galna över att någon ska säga åt en vad man ska göra eller att man egentligen har ett behov av att få vara ifred när man mediterar. Och för andra är det vilsamt, avkopplande och bra med guidade meditationer.” – Åsa Nilsonne.
Jag har läst flera av Åsa Nilsonnes böcker sedan tidigare, och i det här inlägget tipsar jag om Mindfulness i hjärnan (ny utgåva). Förutom denna kommer en högst intressant bok i höst som heter Processen, också den skriven av Nilsonne.
Porträttfoto: Ulla Montan, pressfoto från förlaget.
Jag har skrivit några artiklar om meditation tidigare. Bland annat tycker jag du ska läsa:
Meditation. Guide: vilka tjänster använder jag?
Hur vilar man hjärnan? Listan: “Jag fungerar inte utan”
#4 Göra om livet. Värderingar. Funkar inte stressen, så behöver man värdera om. Det får inte bli sjukdom av stressen, då har det gått en aning för långt och priset för högt. För mig blev det extra tydligt, efter att jag bränt ut mig i omgångar, att jag behövde en annan typ av arbete. Högt i tak, frihet, utrymme för min hjärna. Det innebar också omvärdering: vad är det som räknas i mitt liv. Ställa frågorna. Och lyssna på svaren.
Du kan läsa mer om mig här.
#5 Skapa dig en horisont. Oavsett hur dagarna ser ut, är horisonten det som vi kan landa i. Det finns ett slut, det finns en paus. Är det mycket – skapa flera horisonter.
#6 Zooma ut. Ett jädrans bra verktyg. Vår värld snurrar inte för att vi är så förskräckligt oumbärliga. Det tycks att den stress som vi känner handlar om allt det som kommer gå åt pipsvängen om inte just jag levererar. Om man lär sig zooma ut, och se sig själv i ett större perspektiv, så får stressen sig en match. Stress gör oss mindre smarta, helt enkelt. Så bli smart: zooma ut!
#7 Skala av. Lösgöra tid. Lite så. Jag har skrivit om det tidigare:
#8 Göra något helt annat. Kanske är det överkurs. Men att helt bryta det man håller på med kan vara ett sätt.
#9 Mentalisera. Kanske årets viktigaste verb. Snabbkursen i mentalisering: det handlar om att förstå sig själv.
Stresshanterar du? Och i så fall hur?
ps. Stresskolan del 4 kommer på torsdag. Temat blir en överraskning!
Leave a Reply