MOTIVATION Jag lyssnade häromsistens på Kropp&Själ (Sveriges radio) som talade om ämnet motivation. Intressant förstås, eftersom den kan variera en hel del. Mycket av programmet handlade om motivation relaterat till arbete. Vill man läsa mer om ämnet så tipsar jag om denna artikel.

Kanske kan man göra en lista över hälsomotivation – vad är det som gör att vissa utan svårigheter tar hälsan i handen och lever med den, medan andra tycks ha det svårare?

Träna. Under mina intervjusamtal som jag haft i samband med träningsartiklar verkar några faktorer väga extra tungt.

  • Att det är kul. Ofta kan personen ifråga ha testat sig fram, och hittat ”sin” träning. Roligt motiverar!
  • Orken ökar. Det finns de som säger att de har mer tid nu, trots att de tränar. Hur då? De orkar mer helt enkelt. Extra energi motiverar!
  • Frisk och stark. Absolut kan det finnas de som tränat av utseendemässiga skäl, där vikt varit i fokus. Men allt oftare hör jag att motståndskraft mot sjukdomar och att kroppen blir starkare är starka motivationsfaktorer.

Personligen hamnar jag i flumkatergorin: jag tränar för att jag mår bra. Om man benar ut det så är det knoppen, där tankarna och idéerna får bättre plats efter ett träningspass. Ser man till kroppen: inte ont någonstans och en utveckling – jag kan helt plötsligt saker som jag aldrig kunnat.

Om man ser till den artikel som jag länkade till ovan, så är en av de absolut viktigaste faktorerna: MÅL. Och där kan jag säga direkt att jag har hamnat just nu. Jag behöver ett mål. Och det kommer att komma. Så sakteliga!

 

Vad motiverar dig? Och vad har du för mål? Kan du ge mig ett tips på bra mål?

 

Foto: Christofer Lind