Driva företag – tjäna pengar, självförverkliga sig själv? Kanske det som vi företagare oftast förknippas med. Den där drivkraften att göra mer, skapa nytt, utforska, agera, och inte minst: jaga debiterbar tid. Men så insåg jag precis. Att frihet är min bästa lön, och min största drivkraft. Och det är precis det som mitt inlägg kommer att handla om.

Varför startade jag företag, egentligen? Jag trodde nog aldrig att jag skulle göra det för alltid, men har nu insett att det passar mig så himla bra. För mig skulle det snarare vara läskigt att ta en anställning. Jag är nämligen oerhört bortskämd med att själv välja precis vad jag vill göra, och när jag ska göra det. Jag är mig själv trognast, helt enkelt. Och dessutom passar det mig på flera sätt, exempelvis har jag inga problem med att sälja in mina tjänster, en av de saker som många förknippar med knepighet.

frihet eget företag bild från Nynäs Havsbad
Några dagar off duty. Fast att driva företag, det släpper jag aldrig helt. En bra kombination – frihet och företagande. Bilder från helgen retreat i Nynäshamn.

Jag kan förstå, att om man aldrig drivit företag, så kan det vara skrämmande. Du ska sköta allt själv, inte minst införsäljningen av jobb. Och jag ska inte sticka under stol med att jag hade några hundår först. Jag jagade som aldrig förr, och fick nästan ingenting sålt. Men jag lärde mig oerhört mycket. Som jag idag kanske tar för givet. Hur man tar kontakt, hur man presenterar sina tjänster, hur man tar betalt, hur man upprätthåller en kontakt. Det som också varit viktigt är att bygga det där som så fint heter “personligt varumärke”. Idag tar jag ofta uppdrag där jag ska agera som avlastning för företag när det gäller innehåll och sociala medier. Det gör att jag vill uppfattas som en trygg och trovärdig person, som är leveranssäker.

Men nog om det. För det som verkligen driver mig är friheten. Att arbeta närsomhelst, varsomhelst. Eller inte alls, om det är det livet vill mig. Igår hann jag med ett kort, spännande samtal med en av mina uppdragsgivare, för att nästa stund ligga med magen neråt på en massagebänk. Och för mig spelar det ingen roll när jag arbetar, det kan vara på dagen, kvällen, helgen. Så länge det passar mitt liv, så är jag väldigt nöjd. Och det innebär också att jag kan ta mig loss, både när det gäller vardag med lämningar och hämtningar, men också som igår och idag: då jag tagit friheten till Nynäs Havsbad för att njuta av livet.

frihet eget företag
En stunds avkoppling för en rätt så pimpad hjärna. Det innebär ny energi. Sen kan jag skvallra om att sconesen och fikat på Nynäs Havsbad på helgerna är outstanding!

Så om jag sammanfattar: därför driver jag företag.

Friheten. Den gör att jag blir mer kreativ, mindre stressad och glad!

Det är roligt. Hela processen egentligen. Att komma på en idé, där man ser att det finns ett behov, paketera det och ta kontakt. Jag gillar också att skriva offerter och inte minst kundvård, där jag jobbar mycket med ett bra bemötande som är personligt och minnesvärt (jag hade en period då jag skickade analoga hälsningar på fina kort när det var högtider, vilket uppskattades mycket!). Däremot har jag lejt ut bokföring, deklaration och sådant som egentligen tar tid men är rätt tråkigt.

Omväxlingen. Jag gör ganska många olika saker i mitt företag. Det började med artikelskrivande, men den branschen har helt ändrat sig med sämre villkor för frilansare. Så jag har istället gått mer åt sociala medier (skapa innehåll + hands on arbete) och en del kommersiella texter (advertorials). Sedan förra året skapar jag också onlinekurser åt företag, där jag bland annat fick ett större uppdrag för HSB. Det som tillkommit mer och mer är att jag profilerar mig som moderator – så oerhört roligt att få träffa människor live och ge dem min fulla närvaro och bjuda på bra intervjuer. Nu i april kommer jag att köra fyra dagar på mässan Gastro Nord, och sedan är det uppstart med Allt för hälsan, där jag både bygger program samt modererar scenen Pratbubblan. Men tillbaka till det här med omväxling: det gör att jag sällan har tråkigt på jobbet.

Mötena. I alla sammanhang – att få träffa människor som på något vis har en del i mitt arbete – det kan vara kunder, personer som jag ska intervjua. Men det kan också vara frilanskolleger, såsom Vandringsbloggen, och många fler.

Möjligheten till att satsa på andra saker också. Med fast anställning ska du oftast vara på plats. Som frilans kommer frihet under ansvar, men också möjligheten att kultivera saker såsom återhämtning, motion, skrivprojekt och mycket mer. Jag har yogat sedan den 5 februari 2018 varje dag förutom tre spridda dagar. Jag är ute mycket. Jag lagar middagsmaten kl 11.00 på förmiddagen för att familjen ska få en lugn kväll. Mixen. Mixen!

Ibland får friheten stå tillbaka när det hopar sig. Jag har intensiva perioder bitvis, men det är ok. Vetskapen om en horisont gör att det alltid är värt det.

Du kanske blev nyfiken på det här med sälj – läs gärna det här inlägget::

När du startar eget –  börja med sälj (råd på vägen). 

Och för dig som undrar vad jag tidigare har arbetat med – då passar inlägget:

Mina tidigare jobb – memory lane
Det där med yoga skrev jag också om nyligen.
Tack för att ni läser! Missa inte några inlägg, följ mig gärna på Bloglovin!