Jag ska skriva om en lugnare jul, men först en recap. Sist vi hördes hade jag fullt upp med att rodda inför lanseringen av min bok. Det har varit roligt, riktigt roligt. Och nästan overkligt, eftersom jag alltid drömt att ge ut en bok. Att det var fler än ett förlag som var intresserade gör att jag redan tänker på fortsättningen när det gäller mitt skrivande. Jag har de senaste 10 åren försörjt mig på att skriva (men inte böcker då) och jag är tacksam över att kunna driva företag där min “penna” får ta plats.

Men nu hörrni, nu är det snart jul. För bara någon vecka sedan hade jag DNs reporter hemma hos mig, Jessica Ritzén, tillsammans med hennes fotografkollega Ali Lorestani. Och resultatet kan ni läsa om här, temat är hållbar jul. Och jag tänker att jag vill bidra med några jultankar till, där fokuset är på det där med lugnare jul.

Hur får vi en strålande, lugnare, jul?

När jag skriver det här kan jag ärligt erkänna: vi är inte “klara” med julbestyren här hemma. Kvällen innan första advent gjorde vi iordning vår fönsterbräda i vardagsrummet. Tanken var först att bara ta fram advenstljustaken, men det blev mer än så, eftersom lilleman ville dra fram både tomtar och annat pynt. Då kände jag: jag är så nöjd med fönsterbrädan som den är, och jag känner att insatsen när det gäller pyntet är fullt gångbar.

Så mitt första tips: ha en låg lägsta nivå när det gäller pyntet. Njut av det lilla.

Lugnare Jul, med lite pynt.
Och. Min orkidé till vänster håller på att blomma.

Dofterna

Min farmor var helt fenomenal på att ordna jul. Det lagades mat, det pyntades, det var dessutom i Örnsköldsvik, så snön var på plats, med doften av vinter. Bilresan dit var lång, men så belönande att komma fram. För mig är hyacintdoften farmors doft, och hon är den jag tänker på när min näsa djupdyker.

Så mitt andra tips: satsa på dofter i år, för ultimat julkänsla (om du inte är allergisk eller känslig förstås). Jag hade ynnesten att få ett jättevackert doftljus av Margareta, som också arbetar på det företag som tagit fram ljusen. Så för mig blir det hyacinter, glögg, doftljus och en liten gran.

Lugnare jul med sköna dofter
Farmor och hyacinter

Identifiera vad du vill känna

Jag har insett att mitt fokus de senaste åren har varit: känslan. Ja, det är förstås roligt med klappar, men det falnar ganska snabbt. Men känslan och minnena? Det kan vara mer bestående, hoppas jag. Mitt tredje tips är att fundera på vad du vill känna på julen. Med det i åtanke vet jag också att för en del är julen pest och pina och då räcker inte ens de orden till. Det som blir viktigt då är förändring. Vad kan du göra för att få den jul du vill ha? Är du barn är detta förstås svårare. Det har funnits jular som jag inte velat ha.

Jag vill känna: lugn, närvaro, enkelhet, rymd.

Lugnare jul med fokus på känslor
Idag var en typisk “jobba i pyjamasen”-dag

Vad vill du känna?

Jag har skrivit om julen förr, till exempel: Stressfri jul. Eller den här: Saker jag inte önskar mig i jul.