Svårt det där – men kanske egentligen: rätt basic, att vi själva skapar en mall för livskvalitet.

Eller?

Jag vill lägga till en liten tanke. Och det är att DIN livskvalitet inte är någon annans. Och någon annans livskvalitet är inte din. Jag tänker att vi tittar på varandra. Vi har en kultur som gör att det är gruppen som agerar på olika saker, mer än individen själv. Förstår du vad jag menar? Det finns helt enkelt en gruppmentalitet som spiller över på individuella val. Jag tittade nyligen på ett TEDx Talk med Katarina Graffman och det är därför jag snöat in på det här med grupper och kulturer.

Ute till skogs är livskvalitet för Emilia
Inte otippat va? #skogen

Jag är själv intresserad av att vara disruptiv i mitt sätt att se på livskvalitet. Men givetvis är jag en del av den stora gruppen och dras med, både i sociala medier och på marknaden. Där ägs nämligen livskvalitet av en massa andra människor, företag och ja, grupper också. Det som gör mig bestört, jo, det är när unga människor exponeras för ett ganska snävt ideal för livskvalitet.

Där idoler inte bara är idoler för att man gillar musik eller en tv-serie, utan idoler är idoler för att de har en stor följarskara, för att de skapar egna produkter och tjänster och att genom köp så ska livskvaliteten säkras. Välj ett mobilskal med fräscht mönster och ditt liv blir komplett, om så för en stund eller för en vecka, för då kommer nämligen nästa grej.

Isabella Löwengrip var med i Skavlan för ett bra tag sen och tog upp det excelark som hon använder för att kunna sälja så bra som möjligt till sin publik och hur hon planerar sina inlägg efter det. Jag säger inte att det är fel, hon driver företag där logiken handlar om att sälja, men jag säger att det behöver finnas en bredare tolkning än att hon, och många andra, bara kränger produkter.

Ta med lite frukt när du är ute. Enkelt att skapa livskvalitet
Ett äpple och du kan vara ute lite längre….

Låt oss då fundera på vad livskvalitet är. Och för vem. Jag utgår från ett väldigt snävt perspektiv här – nämligen vad som skapar livskvalitet när man väljer att delvis ställa sig utanför marknadslogiken. Som ni vet praktiserar jag en köpfri livsstil, där mina utgifter inte är noll som många tror, men som är begränsade (du kan läsa om mina regler här). Och den köpfria livsstilen kommer någonstans ifrån, det är inte så att jag bara började, utan precis som du går jag med en livshistoria. Jag tänker att mina tidigare livserfarenheter med dålig hälsa gör att jag idag uppskattar nästan precis allting (ok, inte när jag ibland har dålig nattsömn). Jag tänker att jag ska motivera för dig varför jag väljer vissa saker i livet, och hur det är kopplat till livskvalitet.

Mina 5 källor till livskvalitet

Livskvalitet 1: Frihet. Det finns något som är otroligt stärkande. Och det är att känna sig obunden, fri och med möjligheten att själv bestämma. Därför är drivandet av eget företag livskvalitet för mig.

kaffe på termos är livskvalitet
#kaffe. En egen kategori livskvalitet

Livskvalitet 2: Rörelse. I skrivande stund har jag ohemult ont i ryggen, men trots det vill jag slå ett slag för fysisk aktivitet – det är verkligen något som ökar på min livskvalitet. Har du läste Anders Hansens bok Hjärnstark, då vet du vad jag menar!

Livskvalitet 3: Läsa och lära. Och hitta en bok som tar över ens närvaro och bjuder på nya världar – det är livskvalitet eftersom vi faktiskt får uppleva något nytt. Samma sak när vi läser och lär oss något – det gör i alla fall mig glad!

Livskvalitet 4: Stillhet. Varför? Jag tror jag är lite av en introvert och HSP. Jo, det är konstigt på ett sätt, med tanke på hur social jag är. Men, är det något jag uppskattar så är det ensamtid, tystnad och naturen. Jag har sociala talanger, ja. Men jag behöver även den andra sidan av myntet.

Livskvalitet 5: Långsamt liv. Förra året var fantastiskt på många vis. Jag sålde in en bokidé, genomförde hela bokprocessen, lanserade boken och gästade morgonsoffan, radio och tidningar. Parallellt: några till projekt. På julen kom den stora tröttheten – och jag har nu haft tre olika hälsorelaterade tillstånd – alltifrån rygg till halsont. Att vara hållbar går inte alltid, men strävan finns där. Så årets ord är måttfullhet och jag praktiserar lite det som den här bloggen en gång i tiden handlade om: vila och långsamt liv. Men vad gör det till livskvalitet? Jag tänker att det finns ett lugn där, som gör att närvaro blir lättare, att livet blir väldigt mycket här och nu.

När jag skriver den här listan kan jag inte annat än säga att dessa 5 har stark koppling till klimatfrågan, på individnivå. Lite enkelt – de kräver inte så mycket utsläpp och förhoppningsvis tar jag mig också tiden att vara mer klimatsmart, när jag till exempel lever lite långsammare. Det finns försök, där man har tittat på kopplingen mellan livskvalitet och egna satsningar för klimatet – och inte särskilt förvånande: man tycker livet blir rätt härligt. Det går nog också hand i hand med att leva efter sina värderingar. Sen kan det förstås vara bökigt med en del förändringar – men så är det ju med allt i livet, eller hur?