Är inte köpstopp rätt trist ändå? Det finns så mycket vi skulle kunna handla? Sanningen är den att för en del blir köpstoppet förknippat med gråhet och en längtan efter något, kanske är det till och med svårt att veta efter vad exakt. Det vittnas om i gruppen Köpfritt år 2022 (fd 2021). Som köpstoppare är jag inte immun, jag kan känna igen mig i beskrivningen, det är klart att det finns lockande budskap därute.

Men jag tror den tristess som uppkommer går att råda bot på genom att hitta något att göra som man tycker om. Och det behöver inte betyda köp, lite beroende på vad man gillar. Det finns många roliga utmaningar, som att njuta av de saker man redan har (rensningstrenden är het just nu). Det som kan vara problematiskt med köp, om du frågar mig, är att vi tror att köp ska lösa våra känslor. Och absolut, för stunden kan det vara roligt, men det håller inte jättelänge. Kan vi hitta positiva känslor på andra sätt? Det är bland annat det vi undersöker med ett köpstopp.

Promenaden idag gav lite energi

Jag tänker att det ser olika ut, från person till person. Har du länge shoppat mycket blir kontrasten och förändringen stor. Det viktiga blir att inte skuldbelägga sig utan säga “jag testar det här (köpstopp) en månad” och sen får man vara uppmärksam på hur det känns längs vägen. Resan är inte svart eller vit, utan det handlar om att skapa medvetenhet och se vilka färger man får bekanta sig med under tiden.

Hur gick januari?

Januari är inte riktigt slut än men jag tänkte gå igenom det avsteg som jag gjort. Jag upptäckte nämligen en lust att åka längdskidor och att jag ville introducera det till min son. Det går säkerligen att hyra, men i och med att jag vill åka på konstsnöspåret i Rudan, så vill jag kunna ha skidorna beredda om lusten faller på. Så jag hittade ett par begagnade skidor, pjäxor och stavar till mig och pusslade även ihop så att barnet fick en begagnad utrustning. Har redan varit ute 3-4 gånger och barnet har inte protesterat. Det har varit jätteroligt och skidorna ger mig en upplevelse jag saknat. För mig har det köpet fortfarande en betydelse som sträcker sig längre än en kick. Skidorna är en förlängning av mitt natur- och rörelseintresse. Att se min son staka, ramla och ställa sig upp betyder mycket.

Berätta gärna vad du tänker om temat köpstopp och negativa känslor!