Det har rörts om lite i bloggrytan. Några av oss försöker få en mer nyanserad bild av kroppar, kroppsideal, träning, hälsa, hälsohets. Läs till exempel vad Träningsglädje tycker. Action är bättre än ord? Eller för den delen: Elin Wennman, som tycker vi ska satsa på #unselfie.

Det är en hel del känslor kopplat till den egna kroppen – de kan vara positiva, det kan vara av sorten ”jag borde mer si eller så”. Men jag tänker också på vad vi vet om våra egna kroppar. Vad den behöver, hur den fungerar. Kunskap. Tråkigt? Ja, men kanske viktigt i sammanhanget när vi de facto översköljs av bilder (photoshop anyone?) och tar dem för alldeles nya fräscha sanningar.

En som skrivit en bok om kroppen är journalisten Julia Skott. Den heter passande nog Kroppspanik och kom i förra året. Ett av motiven bakom boken är att punktera myter. Vi går nämligen omkring och tror en massa saker om kroppen. Som inte alls behöver vara sanna.

Några aha! som jag tagit del av när jag läste Kroppspanik:

BMI – hokus pokus matematik?

Hur många kronor vi betalar för varje kroppskilo vi vill gå ner

Saker som vården säger till oss, baserat på okunskap och totalfokus på vikt

Ett annat tips på vägen är bloggaren Terese Alvén, som ska hålla föreläsning inom kort, som heter Mat, träning, kroppsideal och sociala medier. Hon har även skrivit boken Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild.

Boken Kroppspanik Julia Skott
Väl värt att uppdatera sina kunskaper om kroppen