EGEN BARNMAT. Vi började ge A mat ungefär när han var fyra månader. Först blev det smakportioner och de gav oss vägledningen: var han redo? Svaret var tveklöst ja! Det som egentligen skvallrade var att han tittade så nyfiket på när vi åt. Och min reaktion var: hur kul är det att bara titta på?

Smakportioner & puréer (första tiden)

Puréer blev det första jag lagade till. När jag kokade torsk, lax eller kyckling så gjorde jag det alltid tillsammans med grönsaker. Inget salt. Och det jag märkte var att grönsakerna gav mycket smak, t ex rotselleri, zucchini, morot. Jag gjorde morotspuré, potatismos, kycklingpuré, torsk i små bitar. Avokado var en favorit från början, och eftersom bebisar behöver fett  så passade det bra. Från början har vi kört vanlig havregrynsgröt, som vi pimpar – se nedan.

Recept för lite större bebis – egen barnmat

egen barnmat i isfackHäromdagen kom min mamma förbi med en bit oxfilé. Jag kokade den tillsammans med lite grönsaker och det blev en poppis gryta.

Skär oxfilén eller liknande i mindre bitar. Koka i lite vatten, i en gryta, tillsammans med zucchini, morot, svamp. Koka så länge att köttet blir mjukt. Servera med kokt potatis. Extra fett: antingen en tesked osaltat smör att mosa potatisen med. Eller lite olivolja i grytan. Frys resten av grytan i isfack (som på bilden – som är med kyckling i)

Sen kör vi förstås en hel del vegetariskt – och då har jag lagat linssoppa: koka ihop lite morot, palsternacka, potatis i vatten. Tillsätt röda linser. Mixa soppan slät. Går utmärkt att frysa.

Grönsaksgryta: zucchini, lök, aubergine, krossade tomater, morot, majs. Koka ihop med vatten. Passar som gryta eller som sås till fisk eller kött.

Det här med järn då?

Jag läste rätt nyligen om boken Smakäventyret (recension) och där fick vi tipset om att blanda i palttunnbröd i gröten för att öka järninnehållet. För järn behövs, det lager som barnet en gång haft börjar sina. Andra järnrika livsmedel är leverpastej, blodpudding och dessutom kan du laga mat i en gjutjärnsgryta/panna för att få till det med extra järn.

Variation – nyckeln?

Vi köper en hel del färdiglagat också – med en hel del menas att en av måltiderna är oftast från en barnmatsburk. Den som passar oss är från LOVEMADE som nu även finns på Ica. Men en typisk måltid är en blandning av färdiglagat och egen barnmat. Det kan vara någon av LOVEMADES varianter, men till det lägger vi till kokt broccoli, avokado, majs, tomat, kanske en klick leverpastej, ägg eller något annat. Jag tror variation gör att lille A inte känner sig kräsen senare i livet (kräsen? hm killen får ju gryta gjord på oxfilé, nåväl).

lovemade_som egen barnmat

Foto: den första privat bild. Den andra från LOVEMADEs Facebook-sida.