Det rapporteras friskt om klimatet. Jag ska också erkänna att det är så mina kanaler är stöpta: köpstopp, klimatet, matproduktion och andra ämnen som tangerar mitt största intresse. Men ibland kan även jag känna att det blir för mycket. Läget är allvarligt, det finns saker att jobba på, men när klickbeten uppmanar mig till att känna skräck och klimatångest, då händer två saker:

  1. En känsla av hopplöshet lägger sig över mig likt en blöt, tung filt. Hur ska jag kunna göra skillnad?
  2. Jag söker mig bort från klimatfrågan och duckar lite grann.
bild på enemilia i naturen_inlägg om klimatångest

För mig som vill göra skillnad, både i mitt och min familjs liv och genom att inspirera andra, blir en viktig motivation att läsa om allt det som görs för klimatet. Jag behöver hopp, inte bara domedagsprofetior. Om jag, som engagerad, känner mig mätt på klimathotet, hur känner den som nyss påbörjat att bygga ett klimatmedvetande?

Det finns de som säger att vi behöver acceptera att klimatet förändras och istället sörja att det gått som det gått.

>>Skulle du vilja sluta flyga?>>

tussilago. naturen botar klimatångest

Sörja men med en twist för att stävja min klimatångest

Jag vet inte vem som bäst kan förutse vår planets förutsättningar att vara hem till mänskligheten. Jag litar på att de varningar som utfärdats av IPCC har stark bäring och ja, det är jätteläskigt att vara klimatmedveten.

Men den sorg som jag känner är kopplad till den här tanken: att jag vill leva som om jag kunde göra skillnad. Att de fotspår jag lämnar är snälla. Och att det jag gör tillför mig både glädje och mening. Att förändra sig för klimatet behöver ha bäring i våra liv, behöver ha en mening, behöver kännas bra, behöver delas med andra i en gemenskap.

Tips!

Den senaste tiden tittar jag på många Youtubeklipp, för att minska klimatskräcken och samla kraft. Jag tänker att jag fortsatt kommer att ge dig dessa tips i slutet på mina inlägg här på bloggen.

Jonna Jinton har jag följt sedan några år tillbaka. Hennes videos får mig att landa. Den här fastnade jag för.

Och så min nyvunna klimatkanal, med Therese Zätterqvist. Inget utrymme för klimatångest 🙂