Det känns nästan surrealistiskt. Att året gått så snabbt? Vi har en dryg månad kvar på det här året och jag funderar på vad jag ska göra i december. Har du några planer? Med tanke på den lilla ljusmängd vi får ute just nu tror jag att ett av mina fokus kommer att vara utevistelse på dagtid. Datorn får vika hädan.

Nya tankar om Black Friday 2022

I många, många år har jag bloggat om köpstopp, köpfrihet, shoppingfritt, you name it. Vi är mitt i högkonsumtionstider och i vanlig ordning behöver jag formulera mig kring den svarta fredagen. I år tänker jag att vi nyanserar det hela lite. Jag kommer inte att handla något på Black Friday 2022. Men det kanske inte handlar om fredagen i sig, utan mer om att jag faktiskt inte behöver något. Och den frågan är legitim att ställa sig: behöver jag något? Om du till exempel har ett behov så förstår jag fullt ut att Black Friday kan vara en rätt dag att göra inköp på. Jag tänker också på dem som har ofrivilligt köpstopp, som behöver sänkta priser för att faktiskt tillgodose det man kan behöva. Så svarta fredagen är varken svart eller vit. Den kanske är grå. Däremot går den mot den svarta färgen då vi överkonsumerar, enbart för att det är billigare och för att vi ska “passa på”. Det finns tydliga kopplingar mellan konsumtion och klimat och miljö. Vi kommer inte ifrån det.

Det går ju också att handla lite mer medvetet. Om du till exempel behöver en dator eller telefon, köp en återtillverkad. Behöver du kläder – satsa på second hand. Skor har jag hittat flera gånger på Facebook Market eller Blocket. Jag kan tänka mig att det är en beteendefråga och känsla som vi behöver närma oss: varför är det till exempel roligare att köpa nytt vs något pre-loved? Går det att känna positiva vibbar genom att handla mer medvetet? Jag tror det. Det är en vanefråga också. När jag läste på om elektronikens klimatpåverkan så blev jag övertygad: det behövs så mycket mer hållbar konsumtion på den fronten. Samma sak med kläder. Du kan läsa mina tankar om mobiltelefoner här. När det gäller hållbart mode tipsar jag om Johanna Leymann.

Ni får med er lite förnuftig så här inför kulmen på fredag. Det finns en poäng med att inte delta i köphysterin. Det som är viktigt att förstå är: det kommer alltid komma en rea. De kommer inte att ta slut. Oavsett om det är Black Week eller inte. Fundera lite på riktigt: vilka behov har jag? Vad är behov för mig? Och sen vidare: om jag har ett behov, hur kan jag lösa det på bästa sätt? Jag menar att enkla klick framåt inom e-handel inte handlar om reflektion. Kan det vara slentrian? När jag studerade ekonomi för en herrans massa år sen pratade vi om att känna “thrift”, det vill säga att vi upplever att vi får en bra deal.

Vi köper för att vi oftast kan. Och när priser sänks blir motivationen högre att agera (titta, min favorit-xxx!). Men det går också att resonera tvärtom. Göran Hådén gästbloggade hos mig häromsistens. Får vi en uns klimat- eller miljömedvetenhet så vet vi att vår konsumtion påverkar. Själv tycker jag det är tjatigt, att argumentera för eller emot. Det finns alltid olika intressen och ingen kommer att vinna fajten. Och att skamma blir inte heller bra, och då menar jag åt båda hållen: köpskam och nöjdhetsskam. Det jag tror på är kunskapbreddning. Att vi blir mer medvetna. Och tar schyssta beslut för plånbok, planet och oss själva.

Black friday 2022 - handla något ätbart istället, såsom te. Bild på tekopp med te

Hur tänker du kring konsumtionstider som vi har just nu? Är det kul, tråkigt, viktigt, oroligt, bra, dåligt? Häromdagen fick jag en påse te av grannfrun. Så gott! Jag tänker att de som till exempel handlar julklappar under Black Week skulle kunna fundera på vad en hållbar klapp är för något – jag tänker genast ätbara saker, som till exempel te eller en olivolja. Eller att man lagar någons favorittröja så att den får liv igen (min man har till exempel en tröja där dragkedjan gått sönder, där skulle jag kunna ta mig tiden att fixa den. Som ett exempel).