Hjärntrötthet. Det är lustigt det där, att roliga saker kan lämna en baksmälla deluxe. Efter Workation i Åre med grymma människor (ja, jag skriver människor även fast alla var bloggare) så kom jag hem med inte bara maxad inspiration utan också en dunderförkylning & ett huvud som högt ropade: vila. NU!

Jag pratade med Sofia om hur de sociala medierna förändrat våra hjärnor och möjligheten till att vara effektiva. Vi snuddade vid temat hjärntrötthet – vilket jag känner mig igen i. Det ständiga flödet (herre G vad uttjatat uttryck) gör mig trött på flera sätt. Och jag glömmer det som faktiskt är viktigt för mig. Man dras med, och sen stressar man upp sig för allt det som man inte hinner med.

Det här är hjärntrötthet för mig

* Att jag blir rastlös och ogenomtänkt i mitt surfande.

* Att jag mår fysiskt illa av att surfa runt.

* Att jag inte orkar lika mycket som vanligt.

* Att jag blir lättirriterad.

* Att jag inte kan tänka klart och inte tänka länge.

* Att jag inte längre blir inspirerad av att surfa.

Lösningen?

Det är klart: sluta upp med att planlöst surfa. Dra ner på intryck, ta bort appar från mobilen, fundera på om det här är det du ska göra, just nu. Dessa tankar har upptagit mitt huvud de senaste dagarna. Därför blev jag så glad när jag läste det här inlägget av Louise Stigell på Oh So Sensitive: Why I´m quitting social media.

Att bestämma sig gjorde mig mer kreativ

Jag har dragit ner på sociala medier (obs – typ de senaste 72 timmarna), jag har också dragit ner på mobilanvändandet. Det har gett effekt, men inte full sådan än. Det som ändå har hunnit hända är:

  1. Jag har kommit på flera nya frilansidéer som jag sålt in, där just effektivitet och surfande har gett mig uppslag.
  2. Jag har förstått att det finns saker utanför nätet som jag vill göra. Ett sådant är projektet #matsvinn0 som ännu är i sin linda. Ett annat är att ta hand om vårt hem bättre (mer om det i ett annat inlägg).

Ja, det verkar finnas belägg

Hjälp, men säkerligen en koppling som inte förvånar. Här en artikel från SVT Nyheter, från slutet av 2016: “Hjärnan förändras av mobilen”.

Hur mår du av att surfa på sociala medier?