Årets fattigaste vecka. Såklart inte alls konstigt att vi har olika ekonomiska möjligheter under året, livet händer, utgifter kommer och går. Sen kan man ha mer eller mindre kontroll över sitt utflöde av stålars. Själv kommer jag från en skral bakgrund där det nästan dagligen bråkades om pengar. Det har gjort mig mån om en sak: att inte känna ekonomisk stress. Det är faktiskt en drivkraft för mig. Och det handlar inte om att jag vill ha pengar för att köpa mig saker, nej, utan för att kunna bygga ett enklare liv. För mig är enkelhet belönande. Så är det inte alls för alla. Jag har vänner som har en annan utgångspunkt och så måste det få vara – vi är alla olika!

>> Bästa tipsen för ett köpfritt 2021 >>

Jag minns ett inlägg på Facebook där en mamma var uppenbart stressad av julklappsinköpen och jag kände i hjärtat: varför ska det vara så? Vad har vi lärt oss själva och vad lär vi våra barn? Jag kan absolut förstå stressen över att inte vara good enough, men låt oss vara lite nyktra när det gäller konsumtion vid högtider. Och sen: vi behöver nyansera även för barn vad ett gott liv är. Alla kan inte få allt, hela tiden. Att leva i överflöd är inte nödvändigtvis livets mening. Och ja just det: livets mening, där hoppas jag kunna skriva betydligt mer framöver. Jag har så många tankar som bubblar inombords.

årets fattigaste vecka besök naturen som är gratis

7 underbara aktiviteter du kan göra under Årets fattigaste vecka

Visa omtanke. Exakt hur är upp till dig. Men att hjälpa någon, i stort och smått, gör också gott för oss själva. Vi är nog inte så vana att göra saker utanför vår egen sfär, jag är en av dem som tycker det vore bra med samhällstjänst i någon form, ja, att det fanns tid för det. Jag vill se mer av människor som hjälper människor. Var kan du visa omtanke denna vecka?

Läs en bok. Låna en bok av en granne eller någon du känner. Hur ofta läser du? Jag vet inte alls hur din läsrelation är men för mig betyder läsande: lärande, att komma ned i varv, att vistas i en annan värld. Jag har alltid läst, kommer alltid att göra det så länge jag kan. Var oförmögen att läsa under fyra år och den känslan var nästan outhärdlig.

Lyssna på något som berör. Jag har följt Elin Kjos sedan i våras. En kvinna som drabbades av obotlig lungcancer och som nu har sitt livs match. Jag lyssnade på Elin i Framgångspodden idag och det var otroligt starkt. Och frustrerande också, när hon berättar delar av hur vårdapparaten fungerat, där hon mer eller mindre fick reda på sin diagnos när det var dags att operera. Det berör otroligt det här avsnittet.

Bestäm vad som är viktigt för dig. Jag har länge gått och dragit på en känsla av att inte veta. Inte veta exakt vad jag vill. Inte veta hur jag vill arbeta. Inte haft någon egentlig riktning, utan bollat mig själv fram och tillbaka. Jag har haft tur ändå måste jag säga: jag har arbetat i projekt där jag har lärt mig nya saker och träffat människor som på ett eller annat sätt påverkat mig. Hade du frågat mig 2009 vad jag trodde om min chans som egenföretagare, hade jag förmodligen varit ganska blygsam och inte vetat. Det har gått bra ändå. Men jag inser också att det finns saker som driver mig mer än annat. Och en av insikterna är, håll i dig nu, att jag vill inte vilja för mycket. Med det menar jag: jag älskar att göra och producera. Men jag vill ha mycket luft mellan varven. Jag vill ha tomma veckor. Det jag försöker säga: jag älskar friheten i att kunna välja. Det är viktigt för mig. Både utifrån att jag mår bra av det, men också utifrån känslan. Jag vill känna mig fri och ostressad. Långsamhetens lov råkar vara mitt hjärtas sång.

Rör på dig. Om det känns deppigt, oavsett anledning, så måste jag få dig att testa det här: gå ut en stund, bryt av, lägg märke till din omgivning, hur kylan känns mot din kind. Att röra på sig är bra, vi vet ju det. Jag har satt en egen utmaning under januari månad, att gå 15000 steg om dagen. Och det handlar inte om att nå det, varje dag, utan om att ha en intention. De dagar jag orkar så går jag på, sen finns det dagar som jag inte får till det, och det är ok. Men rörelse är för mig första nivå av hälsa, efter sömn.

Lär dig något nytt. Jag läser just nu Så skapas känslor av Lisa Feldman Barrett och den är verkligen intressant, om än lite svår att hänga med i då det är rätt intensivt med kunskap. Plus att vi kanske har en uppfattning om vad känslor är medan det här presenteras något helt nytt. Hon beskriver det konstruktionistiska sättet att förklara känslor. Kort och gott: vi skapar dem själv utifrån kroppens sätt att budgetera. Hjärnan känner av kroppen, och tolkar signaler och ger dig en form av sammanfattning. Våra erfarenheter spelar också roll när vi skapar våra känslor. Anders Hansen intervjuar Lisa Feldman Barrett i programmet Din hjärna, så där kan du få ett destillat av boken.

Bryt av. Om det är så att du faktiskt känner att något skaver, att du vill förändra något: gör det. Det kan vara snårigt på vägen, men vi lär oss också längs vägen. Jag är ingen expert på förändring, mer än att vi ibland måste våga mer än att tveka. Tvekande gör oss rastlösa, irriterade och kanske får vi ont i magen. Våga och du får mer kraft.

årets fattigaste vecka emilia inspiratör

Om det är så att du vill förändra ditt sätt att se på konsumtion, kom gärna med i gruppen Köpfritt 2021 (fd 2020). Årets fattigaste vecka kan bero på många sätt, men det går också att påverka.

Tack för att ni läser,

Emilia