Här kommer en hälsning från mig, jag har precis varit hemma hos min syster i Västerås, hälsat på henne och lille O. Sitter på tåget hem och tänker att livet blev alldeles jätteenkelt när jag började med köpstopp 2016.

Det har infunnit sig en känsla. Den kallas förnöjsamhet och jag behöver ingenting. Jag vill inte ha nånting förutom tiden. Tiden att åka till Västerås. Eller tiden att ta en tur till Tyresta, jag och lilleman tog med en kompis i lördags och jag fick yoga i skogen! De lekte fullt ös medan jag sträckte ut händerna åt sidan. Anspänning som skapar efterkommande avslappning. När vi sen skulle hem var det bara en (!) minut kvar till bussens avgång och vi fick springa järnet. Det blev en high-five när bussen lämnade byn. Så enkelt var det, helt enkelt.

Grateful Heart Yogaretreat med Leona Ross och Petra Kalla

Därför är köpfrihet enkelt

Låt mig ge dig en lista, som du gärna får fundera över.

  • Att äga innebär ansvar. Att inte äga betyder frihet. När du inte behöver ta hand om saker får du ett utrymme som du kan använda precis när som helst.
  • Att köpa innebär transaktion. Transaktionen behöver ha täckning. Täckningen skapas genom arbete, oftast, och du behöver lägga tid på just det: arbete. Att inte köpa betyder att du inte är lika beroende av att täckning skall finnas. Kanske arbetar du ändå och kan då lägga undan pengar för till exempel framtida ledig tid.
  • Köpfrihet sparar tid. Jo, för att handla innebär att du behöver söka dig fram lite grann. Du behöver sondera terrängen: var finns sakerna jag vill handla? Ibland funderar jag på hur mycket tid som läggs på just det: att leta. Det som också är intressant är: vad vill du göra med din sparade tid? Det finns utrymme för kreativitet, vilka aktiviteter kan jag sysselsätta mig med som inte har med shopping att göra?
  • Köpfrihet förenklar livet. Genom att dra ner på slentrianshopping kan du ta tag i andra surdegar och lösa problem som kanske annars inte hade fått din uppmärksamhet. Jag har en dröm att tömma sovrummet och plocka undan så att det blir tomt och öppet för goda tankar. Vad vill du göra med ett förenklat liv?

Du kan läsa massor om köpstopp i denna blogg. Kanske är du nyfiken på hur jag resonerar 2023? Eller vill du djupdyka i arkivet och se hur tankarna gick 2016?

plocka blåbär istället för att shoppa. Köpfrihet i sitt esse

Så ja. Jag kommer fortsätta. Med vissa få avsteg. Basen är att inte köpa mig fram i livet. Och visst kan det vara så att man kan behöva saker. Men det går ofta att lösa på andra sätt än köp – testa? Vi behövde pumpa min cykel, och grannen lånade ut sin pump. Vi lagade ett par stolar för några år sen, och fick låna en tving från en annan granne. Vi skulle behöva tapetsera om i vardagsrummet – kanske finns vår framtida tapet hemma hos någon vi känner? Berätta gärna hur du ställer dig i din egen konsumtion? Har du testat köpstopp?