VARDAGSMOTION. Välanvänt ord. Lite torrt och trist. Men så 2015! Sitta är det nya röka – och faktum är att det finns en hel drös med anledningar till varför vi ska röra oss i vardagen (skriver jag som själv ligger i sängen med en rygg och rumpa som totalvägrar) – och det handlar kort och gott om långsiktig hälsa. Det fina är att allt räknas. Du vardagsmotionerar kanske mer än du tror? Och du kan alltid börja!

Några exempel
> Handla på stormarknad – missa några saker med flit, och spring sedan ett varv i butiken för att hämta upp varorna. Den kör vi på, och jag som dessutom är rastlös får en uppgift att lösa. Mycket bra!

> Välj ibland en längre väg och tidsoptimera inte. Det är värt de där extra minuterna, och det är en investering i din hälsa.

> Lyft blicken för möjligheter till vardagsmotion – var är nästa trappa? Det är fin balansgång mellan tvång och hälsa, det ska ju kännas bra.

Att rulltrapporna står helt stilla nu på många av Stockholms stationer kommer inte i rätt tidpunkt för mig. Jag har åkt hissar som aldrig förr – och ni vet hur trivsamma de är…

Andra tips och kunskapskällor kring vardagsmotion

> Jag har skrivit om vardagsmotion på Livskick

> Blogg om pausgympa

> TV 4:s satsar på programmet Vardagspuls. Här talar psykiatern Anders Hansen om vikten av vardagsmotion för hjärnans välbefinnande.