Det finns en lång kärlekshistoria mellan mig och min snart fd Samsung Note 3. I och med att mitt klimat och miljöintresse exploderat det senaste året så har jag börjat kika på alternativ. Jag kontaktade en svensk återförsäljare av Fairphone 2 och I can tell you, den här testningen har varit en resa. Här berättar jag varför. 

Jag har känt till Fairphone sedan ett år tillbaka och fick se en live när jag blev intervjuad om mitt köpstopp för en studie. Att se den på riktigt ökade på min nyfikenhet och jag har sökt på information, läst recensioner och frågat runt. När företaget Inrego, som tar hand om och säljer begagnad elektronik, blev återförsäljare hörde jag av mig till dem för att höra om jag kan testa telefonen eftersom jag skriver om både klimatet och min resa med min gamla mobil. 

fairphone 2
Dags att testa telefonen!

Kärlek vid första ögonkastet?

Jag började testa den direkt. Men när jag provade kameran blev jag fundersam, ja till och med besviken, Jag kom väldigt “nära” när jag skulle göra instastories, en av de saker som jag använder mobilen till. Förutom det verkade Instagramappen inte klara av att lägga upp stories, utan de laggade rätt rejält, vilket några vänliga själar påpekade. Jag tänkte redan där att Fair Phone 2 kanske inte kommer klara av det jag vill. Ska jag vara helt ärlig så la jag telefonen åt sidan en vecka eller två.

Ditt miljösamvete som USP?

Det finns en massa fördelar med Fairphone 2.

 1. Fairphone har en social och miljömässig utgångspunkt. Därför väljer de att inte arbeta med konfliktmetaller. Mer om det kan du läsa här (länk till återförsäljaren Inrego)
 2. De släpper kontinuerligt Android-uppdateringar till mobilen, så att du kan ha den länge. Det är att ta ansvar, faktiskt. Kan vi ha telefon länge, så kan vi minska på elektronikavfallet och resursanvändandet.
 3. En längre livstid och reservdelar finns tillgängliga om du skulle behöva. Du ska i princip kunna laga den helt själv. När det gäller kameran så kan du till exempel köpa till en bättre för selfiebruk.
fairphone 2

Jag gjorde en snabb research på elektronikavfall och klimatet häromdagen. I Sverige köper vi 4 miljoner mobiltelefoner per år (hur är det ens möjligt?) och det innebär också att vi har en avfallsnivå därefter. En del mobiler återanvänds, men mycket exporteras ut ur landet. Det finns regleringar kring det här, men elektronikavfall når ändå utanför EUs gränser och det är också klassat som farligt avfall. Det har gått snett när den rika delen av världen byter elektronik utan att skänka en endaste tanke på var den “gamla” försvinner. Så. Här sitter jag nu med en Fairphone som kan sägas vara en samvetets mobil. Det är klart att jag vill testa den fullt ut och se om jag kan hitta lösningar där mobilen inte riktigt håller hela vägen.

Sen: det är inte så att dagens mobiler bara håller ett år. Det som talar för Fairphone är inte bara att du kan laga din mobil, men framför allt att de har som mål att producera rättvist. Jag tror att man kan ha en Fairphone länge, utan att behöva byta ut delar, eventuellt batteriet och skalet, eller glaset om man klantar sig. Det som gör att de traditionella lurarna behöver bytas ut har mer att göra med uppdateringarna. Att det INTE släpps nya. Här har Fairphone bättre inställning.

Ibland får det vara bökigt

Jag ger mobilen en ny chans. Och tänker att det kanske är Instagramappen som inte är helt hundra. Och mycket riktigt. Jag använder mobilens inbyggda kamera och videofilmar direkt, och lägger sedan upp klippet i appen. Tadaa! Laggandet är över – och mina stories håller en hyfsad kvalitet. Det var någon som kommenterade att vi har vant oss vid perfektion men att det är skönt när vi faktiskt också kan vara good enough

För dig som vill vara envis

“Var sak har sin tid”. Och det behövde jag med Fairphone 2. Det är inte alls konstigt att jag känner motstånd. Jag har haft en och samma mobil i snart 6 år, inte konstigt att allt känns nytt och annorlunda då. Jag märker att kameran ta hyfsade bilder, lite beroende på vilka ljusförhållanden som är. Jag vill också se om det kanske finns en app som gör att jag hamnar “längre bort” från kameran i selfieläge. Men det finns några saker som gör att Fairphone är ett alternativ:

 • Du kan ordna med ett stativ och hållare, så att dina stories inte blir så skakiga. Finns säkert i second-hand format.
 • Jag kör live en gång i veckan på Köpfritt 2019 (fd 2018) och har sedan länge tänkt att sända live med lite mer finess, inte via mobilen. Jag blir bland annat inspirerad av Linda, Jacqueline och Elin som alla tre har börjat sända live med kvalitet. Och jag kan avslöja att jag har bokat några timmar med Jacqueline, så det känns topp.
 • Jag har, via min Sonykamera, lagt upp snygga bilder till Instastories, så gjorde jag även innan jag testade Fairphone. Med Sonyappen jag har på mobilen går det ganska smärtfritt och kvaliteten på bilderna blir precis som jag vill ha dem!
fairphone 2

Du som vill ha mer teknisk beskrivning av mobilen

En till som testat Fairphone mer ur ett användarperspektiv är Elin “Teknifik”. Kika där om du behöver mer av den varan! Hon har också intervjuat sin vän Johanna Nilsson om livet med Fairphone.

Men förutom kameran?

Det är det som är så bra. Det är en helt vanlig smartphone. Jag använder den till att:

 • Anteckna i Evernote
 • Att den kan vara en mobil hotspot för min dator
 • Ringa (ja, det är ju nästan ovanligt idag)
 • Använda Facebook och Instagram för att följa och kommentera
 • Bank-Id
 • Spotify
 • Kolla klipp på Youtube
 • Kolla SL och lite annat

Att rösta med plånboken

Jag är i tagen att köpa “ny” mobil. Det blir inte en Fairphone den här gången av den anledningen att jag tror de kommer släppa en ny (i alla fall om man kan dechiffrera denna franska artikel), eftersom 2:an släpptes 2015. Under tiden tänker jag mig en begagnad variant som har de funktioner som klarar min användning. Just nu röstar jag såhär med min plånbok: att köpa elektronik som jag har länge: och jag menar att en mobil kan hålla sjukt länge. Jag har haft min Note 3 i 5,5 år. Och jag hade nog kunnat klämma ur lite till. Det som stör mig är att mjukvaruuppdateringar INTE släpps och jag tycker att de stora mobiltillverkarna har ett ansvar här. I konsumentens bästa av världar skulle det vara tip top om produktion av elektronik ALLTID gick rättvist till.

Hoppas att ni har fin helg!

Emilia