Jag åkte på konferens med mig själv där jag spaltade upp några områden som jag aktivt vill påverka under 2024. Platsen? Skepparholmen SPA, dit kollektivtrafiken tog mig trots väder (nej, inte när jag skulle hem, då blev det 30 minuters promenad till en bättre hållplats, men vem räds lite vardagsmotion?). Jag tänkte att jag delar med mig lite?

hälsomål 2024. bild på skepparholmen SPA, delar av boendet och sikt över vatten. Kvällsbild

Min viktigaste hälsomål under 2024

Sova bra. Det går inte att gå runt det och jag vet också HUR jag ska göra för att få till det. Den här prioriteringen har egentligen följt med mig sedan länge (vi snackar ca 20 år), men behöver väcka lusten för det igen. För det finns inget bättre än att känna sig utvilad och stark. Det vet du särskilt om du har med dig dåliga nätter. Berätta om hur*? Jag tänker först och främst på rutiner: gå i säng ungefär samma tid varje dag, helst 21.30 plus läsa ca 30 minuter, släcka senast 22.15. Gå upp och komma ut i det lilla dagsljus vi har (okej, idag blev det en blogg istället).

Sen. Det finns hur mycket forskning som helst att ta del av, en person som jag följt ett tag och lyssnat till är Christian Benedict. Han kom nyss ut med boken Sov dig till ett bättre liv men sen tidigare har jag läst boken Sömn sömn sömn. Han talar bland annat om sovskilsmässa – något som vi praktiserar här hemma: jag sover själv i sovrummet och vi tänkte göra ett fint sovrum i rummet intill som blir min mans egna rum.

* till dig som ändå sover dåligt: jag vet hur det kan vara. Det är tortyrliknande när sömnen brakar samman. Det tog mig nästan tre år att få till det och den långvariga sömnproblematiken har påverkat mig på djupet. Jag hoppas att du hittar ditt sätt och jag hejar på dig!

Hann du läsa viktigt vs oviktigt-inlägget? Där skriver jag också om sömn.

Mer styrketräning och endorfiner

I höstas tog jag steget och började träna med PT. Jag behöver stärka kroppen och vill träna utomhus, så jag och Maria påbörjade ett arbete med denna kropp (och knopp skulle jag säga). Det har varit bra för mig och också något som jag vill lägga pengar på (du kan läsa om hur jag tänker kring köpstoppet 2024). Jag har saknat mina endorfiner – och jag börjar känna att de kommer tillbaka på riktigt. Det är känslan jag jagar, den är i fokus (som med allt annat jag genomför). Målet de första tre månaderna på detta år är två styrkepass i veckan, där jag också ska testa utegymmet vi fått placerat i närheten av vårt hem. Allt det jag gör för min hälsa har ett överordnat mål: yes, sömnen.

Motljus

Stegen

Gå upp och komma ut i det lilla dagsljus vi har. Det betyder att stegen blir viktiga, gärna 10000 steg på en dag, spritt över dagen. Det här är en av anledningarna till att jag driver eget företag. Hellre jobba en stund på kvällen till förmån för ögon som möter solljus. Jag funderade på om jag skulle nämna antalet steg eller inte. Men jag ser det som ett mått på rörelse- och endorfinglädje. Efter ett visst antal steg, jag har inte koll på exakt hur många, så kommer effekterna som på riktigt känns. Vissa dagar har jag känt en lust i att vilja springa. Lägga till små ruscher ligger på önskelistan. Vi kan kalla det för “fri rusch”, jag tycker nämligen inte om att springa egentligen.

Stillhet genom meditation?

Jag har länge blivit hjälpt av guidade meditationer och skrivit om det i bloggen. Men nu de senaste månaderna är det svårare. Lite som att jag lagt prestation i det. Och det vill jag komma bort ifrån. Jag vill hitta tillbaka till meditationsglädje. Det är fullt möjligt om jag släpper förväntningarna. Sen är det så att jag behöver vara på en viss “plats” mentalt för att kunna meditera. Det tillståndet går att nå genom att till exempel gå väldigt långt. Då passar helt plötsligt den guidade meditationen in. Men om jag är rastlös, stressad, orolig, då kan jag med säkerhet säga att nej, inte nu. För några somrar sen kombinerade jag bad med meditation – mumma! Att vara utomhus i en naturmiljö, med sjön framför mig, ja då bjuds stillheten in utan problem. Stillhet är något jag vill vandra mot mer och mer.

Att planera för vad man vill göra, till exempel när det gäller hälsomål, är ett sätt att sätta ord på saker. Orden som vi använder planterar vi inombords och omärkbart går vi då kanske i en riktning som känns självvald? Till exempel kan stillheten också manifestera sig i hur jag vill driva mitt företag. Att tänka igenom hur jag vill att jobbtimmarna ska kännas, till exempel. Vilken energi jag både har inför mitt arbete, men också efteråt. Hjärta och själ lägger jag i det mesta, men dessa behöver kryddas med balans. Inte springa för snabbt. Men en rusch då och då, med återhämtning däremellan? Det är härligt att dras med och känna lite puls, absolut. Under min konferens satte jag också upp en plan för hur jag vill verka framåt i termer av försäljning och produktion. Tycker mig landat ganska väl i hur jag kan ta mig framåt. Fokus på skrivandet, men också plantera frön för att kunna fortsätta arbeta som moderator och samtalsledare. Föreläsningar med Klimatglädje vill jag också fortsätta med och formen där är: bibliotek, företag och organisationer. Satte en budget som känns rimlig när det gäller att dra in uppdrag. Jag hann inte med alla punkter när jag var på Skepparholmen, men fortsätter konferensen här hemma. Reflektion på det här sättet uppskattar jag verkligen! Det kan nog vara så att konferens varje kvartal kan vara på sin plats, så det här var för Q1.

Tack för att du läser 💓

Emilia