Vi har kommit till Stresskolan del 5:1. Vi träffar Ann-Sofie Forsmark, en person som jag följt ett tag. Vi har arbetat ihop på Allt för hälsan, och stött på varandra då och då, främst på sociala medier. Eftersom både Ann-Sofie och jag vurmar för hållbar hälsa, ville jag gärna ha med henne i denna serie om stress. Dels på ett personligt plan, men också att hon ger några råd på vägen. Hur hållbar man än försöker vara, är stress något naturligt. Det kommer komma två delar till med personliga intervjuer, alltså 5:2 och 5:3. Sist i detta inlägg finns det möjlighet att klicka sig vidare om man vill veta mer om Annie!

Berätta om en situation som stressat dig!

“Under en period när jag var konsult arbetade jag för en kund där min beställare hade ett otroligt häftigt humör och kunde få utbrott för allt möjligt. Det växte över tid. Jag hade sagt upp mitt arbete, men hann ändå uppleva ett tillfälle där han fick ett sånt utbrott att det ledde till att min chef och flera andra på företaget där jag jobbade blev inblandade. Jag hade sån ångest varje måndag och det satte sig förstås i både kropp och knopp.”

Vad gjorde du i din situation?

“Till slut fick jag gå till vårdcentralen där jag trodde jag skulle förklaras som utbränd men det var en akut stressreaktion. Jag behövde aldrig mer gå till min kund men utöver det tog jag ingen hjälp. Orsaken till problemet var ju borta.”

Lärdomar?

“Jag har lärt mig mycket av den här situationen samt från den utbrändhet jag led av några år tidigare. Genom att det också hänt andra riktigt allvarliga saker (utanför jobbet red. anm) har jag fått perspektiv på vad som är viktigt. Man måste gräva där man står, och också förstå att man ibland har riktigt fina problem att ha i jämförelse med mycket annat.”

Vad behöver du för att undvika stress?

“Jag har väldigt svårt för konflikter och otydlighet och vet att det är utmaningar jag måste lösa om de uppstår annars upplever jag stress. Jag arbetar ju med att föreläsa och coacha i stresshantering så vet många verktyg men det gör mig inte på något sätt immun. Jag behöver vara aktsam på det jag upplever stressar mig och hantera det när det uppstår. Återhämtning är lösningen. Livet är tufft ibland, så är det bara.”

Några råd på vägen?

Mina bästa tips, som du sedan kan anpassa efter dig som person. / Ann-Sofie Forsmark

#1 Sätt ord på vad som stressar dig så det blir konkret. Först då kan du titta på stressen och se hur du ska hantera den.

#2 Sätt perspektiv på det som stressar dig. Ska det få kännas ända ned i magen eller kan det som händer dig vara något som berör, men inte är så avgörande så det knyter sig i magen? Kan du ha stressen i ”handen istället för i magen”?

#3 Det tredje är att ta hand om din återhämtning. Och då behöver du först identifiera vad som ger dig återhämtning för det behöver inte alltid vara det som på pappret låter rogivande. Om du tar hand om din återhämtning så är du rustad att hantera stress av alla de slag!

Orden. Perspektiven. Återhämtningen.

Vill du läsa mer om återhämtning? Klicka in dig på 5 fördelar med återhämtning- Viloserien #3

Mer med Ann-Sofie Forsmark!

ann-sofie forsmark hälsostrateg (2)Om du ännu inte lyssnat på Health for Wealth, podden med fokus på hälsa, lönsamhet och arbete, så är det mitt hetaste tips. Just nu har de ett avsnitt om hur du är ledig på allvar.

Hon var rätt nyligen gäst hos Sweaty Business-podden – här kan du lyssna på avsnittet!

Ann-Sofie bloggar också – på Runners World som runnerslove.. Just nu annonserar hon semester, men kika gärna i arkivet!

Sist men inte minst, så är Annie egenföretagare och här läser du om hennes verksamhet, på Formstark hälsa.

När jag läser intervjun med Annie börjar jag fundera på att har vi något att haka fast stressen i, så kan det bli lättare. Och, som Annie också påpekade i min kontakt med henne, är detta “något” individuellt. Alla kan inte meditera, sova bättre eller sluta på sitt jobb. Men jag hoppas att vi alla kan hitta det där “Något”.

Fotocred: Katarina Jansson http://www.bucketlife.se