Shopping är väldigt tillgängligt och marknadsföringen hyfsat rough. Då kan det vara skönt att landa i denna sluta shoppa blogg – jag har varit shoppingfri i dryga två år. Den vanligaste frågan jag får är “varför shoppar du inte?” och den andra är “är det inte svårt?”. Jag vill förklara på vilket sätt jag är shoppingbefriad. Och har du några frågor eller vill dela med dig: skriv i kommentarerna!

Jag var fattig.

Under några år var jag sjukskriven för min utmattning. Då levde jag ensam i en hyresrätt. Mina pengar gick till mat och hyra, inte så mycket mer. Jag tänkte inte så mycket på det då, men jag var förmodligen fattig i svenska mått mätt. Jag har alltid varit bra på att hitta på saker som inte kostar pengar, som att jag uppskattar en lång promenad. Jag har till exempel promenerat hela Stockholms gröna linje från Farsta Strand till Hässelby Strand (inte allt på en gång, utan i etapper).

På den tiden suktade jag nog mer “nya” saker, kläder och resor.

sluta shoppa blogg 1

Vad jag vill skriva: jo. Jag tror att värdet av pengar och hur man lever utan dem grundlades tidigt hos mig. Har alltid varit försiktig med pengar och tyckt det varit jobbigt att inte ha dem (ekonomisk stress) och även känt ett motstånd att spendera dem (man vet aldrig när de kan behövas.)

Frihet i att avvecklas.

Det är ett stort fokus på utveckling, att man ska ta det där nästa steget. Lite snabbare, lite smartare. Och visst, jag gillar att lära mig nytt. Men den stora utmaningen handlar mer om att jorda sig i det som är “jag”. Och det svåra är inte att springa och ropa “ja”. Det är att stanna upp och vara glad över just här och nu.

Jag gillar personlig avveckling. Att inte ha ett större mål än så just nu. Jag skriver inte under på ekorrhjul. Jag tror att en del av det vi skapat faktiskt är rätt osunt. Jag är inte på något sätt immun, jag dras lätt med. Jag är egenföretagare och den biten är jag bra på. Men. Livet behöver också ha space. Och det skapar jag genom shoppingfritt och oorganiserad balans (jag gasar ibland men har nära till broms och koppling).

Jag blir glad av shoppingfritt.

När jag inte shoppar får jag en känsla av välbefinnande. Att inte behöva påverkas av shoppingindustrin är befriande och ett väldigt medvetet val. Du kanske tänker att jag går miste om lite lycka? Både och. Shopping ger kortsiktiga rus men vi glömmer snart varför vi shoppade som vi gjorde. It doesn’t last, tyvärr. Som exempel kan jag ta den koreanska hudvård som jag unnade mig för någon månad sen. Jag är fortfarande glad för den, men förtrollningen från första början är borta. Så då behöver du mata på med mer shopping. Och mer. Och mer.

Så det finns förstås anledningar till att vi shoppar – och jag tänker att det finns “verkliga” behov. Skor, kläder – om du inga har. Tittar jag på mig själv har jag allt jag behöver, säkert för en livstid. Behöver jag vara piffig, så finns alternativet att låna eller köpa begagnat. Vi hittar ofta olika förklaringsmodeller till varför vi behöver prylar, kläder och annat. Jag tror det kan vara värt att syna vår uppfattning om vad ett behov är.

sluta shoppa blogg 1

Läs här om Shoppingfritt 2018, the story goes on.
Ändra vår konsumtion till upplevelser.

Det jag ställer mig emot är konsumtion som är slentrian och som tros vara kopplad till lycka. Dels tycker jag vi ska respektera den tid vi lägger på arbete (som ger pengar, som kan användas). Idag är den nya fattigdomen bland privilegierade ganska så mycket tidsbrist. Så att slösa bort pengar (:tid) känns ogenomtänkt. Alla har ett val, men jag vill ändå väcka tanken: vad vill du göra med din tid (:pengar)?

Så därför hoppas jag att konsumtion kommer riktas mer mot #prylfritt och mer handla om upplevelser. Jag ska en sväng till Yasuragi i helgen. Och jag ser verkligen fram emot känslan och upplevelsen.

Tips! Jag följer minimalisterna – som just nu genomför ett köpstopp om jag inte missminner mig!

Det här är inte bara en sluta shoppa blogg

Jag som skriver bloggen vill lyfta hållbara livsval. Om du vill läsa mer om mig – kika in på sidan om mig.

Några lästips på temat sluta shoppa:

Men du kan också läsa om återhämtning, som är ett ämne som ligger mig varmt, varmt om hjärtat!

Om du vill följa mig, föreslår jag bloglovin! Tack för att ni följer ♥