KONSTEN ATT VARA NÖJD. Det finns olika definitioner på vad som är ett friare liv. För en del handlar det om ekonomisk frihet, för andra handlar det om rikedom som baseras på tid. Själv vill jag att friheten ska vara enkel att uppfylla, utan att behöva vänta på den. Den ska vara möjlig redan idag, med enkla medel. Varför jag skriver om frihet? Jo, den ligger nära förnöjsamheten. Så jag valde köpfri livsstil, med mycket reflektion och inte minst: en slags övertygelse att livet är här, livet är nära och förnöjsamhet kan hittas i de små stunderna, med stora känslor som resultat.

Är närvaron det som avgör månne?

Jag skrev ju alldeles nyss om meditation och det ligger därför också nära till hands att lyfta vår tids fattigdom: bristen på närvaro. Jag tror nämligen att vi kan finns förnöjsamheten i just närvaron. Att inte befinna sig någon annanstans än just här. Själv har jag märkt att när jag på riktigt försöker vara exakt där jag befinner mig, både i kropp och själ, så mår jag som bäst. Jag säger inte att det är lätt, men jag tror att det går att öva upp.

titta ut över en grå dimma - konsten att vara nöjd
Den här dagen med dimma gav hundra procent närvaropoäng

Konsten att vara nöjd

Ok, så vi adderar närvaro för mer nöjdhet i livet. Vad blir kontentan? Förhoppningsvis att vi faktiskt känner oss friare. Ja, frihet kräver ett “nu” som är starkt, förankrat och på riktigt. Det finns mycket därute som pumpar ut budskap om att våra liv kan bli bättre, snabbare, lyxigare, ja listan är som bekant lång. Men vi behöver inte tro på det. Vi kan faktiskt skapa en egen känsla av våra liv utan att involvera plånboken. Marknadslogiken går ofta ut på att för varje känsla du känner så ska där finnas ett potentiellt köp.

<< Läs mer om köpstopp 2021>>

Så varför är jag nöjd, hur lyckas jag med det? Ja, dels så gör jag saker som går i linje med vad jag vill. För en del kanske eget företag låter som något avlägset och svårt, men jag tänker att det är det mest enkla jag har gjort: jag arbetar var jag vill och kan anpassa tiderna hyfsat väl. En annan aspekt är att jag letar möjligheter till närvaro och frihet på ställen som är bortom “vi är vad vi köper”. Vi är ju också vad vi inte köper. Det handlar om vilka glasögon vi sätter på oss. För min del har de enkla sakerna i livet fått stor, stor betydelse. Som att läsa en bra bok, lyssna på en dokumentär, vandra i skogen, bada i en sjö, cykla på okända platser och vara nära mitt barn.

<< Nära naturen, det skriver jag ofta om >>

Ute blåser det och regnar. Ändå längtar jag ut. Det har blivit så. I dagarna har jag testat att göra lite egna hygienprodukter: deo, vilken jag blivit så nöjd med: lika delar potatismjöl, neutral kokosolja och bikarbonat och lite eteriska oljor. Sen en kaffescrub med farinsocker och neutral kokosolja, samt lite eteriska oljor där med. Jo, jag har testat i ansiktet och det blev skillnad med mjukare hud! En önskan nu är jag att jag faktiskt tog mig tiden att laga en del kläder jag har. Vi får se vart det bär hän… Fortsätter att öva upp konsten att vara nöjd helt enkelt!

Ett tips på vägen: kolla in Jonna Jintons fina video <3